StoryEditorOCM
Svijetsnažni udarac

Rusima srušen strateški važan most, a diverziju su izveli partizani. Zelenski priznao da je počela protuofenziva

Piše Tomislav Kukec/ JL
11. lipnja 2023. - 21:55

Rusija se suočava sa sve više problema na ukrajinskom bojištu. Kako javlja Ukrinform, takozvani partizani, podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je raznijela željeznički most u naselju Jakimivka na području okupiranog Zaporižja.

Informaciju je potvrdio visoki časnik ukrajinske vojske Anatolij Štefan, piše Jutarnji list.

- Most je raznesen zahvaljujući naporima partizana iz Melitopolja - rekao je.

image

Partizani s plakata pokazali su se na ratištu

Afp

Most je bio od strateške važnosti za ruske trupe jer su se upravo njime koristili kako bi dopremali oružje i druge potrepštine trupama s Krima prema Zaporižju. Jedan korisnik Twittera objavio je navodne scene s mjesta događaja tvrdeći da je s tračnica sletjelo petnaestak ruskih vagona.

Portal navodi i kako su se ranije snažne eksplozije čule kod Berdijanska, nedaleko lokalne morske luke.

Razmjena zarobljenika iz mariupolja

Žestokim borbama Ukrajinci očito pokušavaju pokazati da mogu napasti bilo gdje i tako natjerati Ruse da se pitaju gdje slijedi novi napad. Nakon više dana šutnje o razmjerima borbi predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je ponudio najjaču potvrdu da je dugoočekivana protuofenziva počela. "U Ukrajini se poduzimaju protuofenzivne i obrambene akcije. U kojoj je fazi, neću otkrivati detalje", rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu.

Rusija i Ukrajina su istovremeno, pak, u nedjelju objavile da su razmijenile gotovo 100 zarobljenih vojnika s obje strane.

Rusko ministarstvo obrane je na komunikacijskoj platformi Telegram reklo da je 94 Rusa u ukrajinskom zarobljeništvu oslobođeno nakon pregovora i da će biti podvrgnuti kontrolama u zdravstvenoj ustanovi.

Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, kazao je da se vratilo 95 pripadnika ukrajinske vojske, nacionalne garde i granične policije, od kojih su neki bili ranjeni.

Jermak je rekao da su oslobođenici sudjelovali u borbama blizu grada Mariupolja, koji je prošle godine tjednima bio pod ruskom opsadom, oko černobilske nuklearne elektrane, kojom su kratko upravljale ruske snage, na Zmijskom otoku u Crnom moru i u Bahmutu, koji je i dalje žarišna točka sukoba na istoku zemlje, piše Jutarnji list.

image

Izvršena je i razmjena zarobljenika, 94 Rusa za 95 Ukrajinaca iz borbi kod Mariupolja, Černobila, Zmijskog otoka i Bahmuta (ilustracija)

 

 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:40