StoryEditor
Svijetpokazuju mišiće

Rusija uz veliku pompu i sa svojim satelitima slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom

Piše PSD.
9. svibnja 2015. - 12:59
Rusija u subotu uz veliku pompu, ali bez svojih europskih i američkih saveznika, velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi slavi 70. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, prenose agencije.

Zapad Rusiji zamjera uplitanje u rat na istoku Ukrajine i podršku proruskim separatistima, dok ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljno dočekuje svjetske čelnike, među kojima predsjednika Kine Xi Jinpinga, Indije Pranaba Mukherjeea, Egipta Abdel Fataha al-Sisija i Kube Raula Castra, te glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, na nikad većoj vojnoj paradi na kojoj će pokazati i novo rusko oružje.

Novi tenk Armata T-14 predstavljen kao najmoćniji na svijetu, međukontinentalne balističke rakete od 50 tona i 16.000 vojnika će tijekom jutra proći ispred dvadesetak šefova država pozvanih na službenu tribinu kako bi pokazali moć Rusije koja se vraća u središte pozornosti četvrt stoljeća nakon pada SSSR-a, prenosi AFP.

Nakon vojne parade očekuje se više od 160.000 ljudi u središtu Moskve u povorci u kojoj će Moskovljani nositi portrete očeva i djedova, veterana rata. Tijekom večeri su predviđeni koncerti prije vatrometa s desetak točaka ruske prijestolnice.

Proslave se odvijaju u ozračju jakih diplomatskih napetosti između Rusije i Zapada. Rijetki europski dužnosnici koji će u subotu biti u Moskvi, među kojima češki i slovački, neće nazočiti paradi, kao ni francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Moskva dan nakon komemoracija očekuje njemačku kancelarku Angelu Merkel u Moskvi na razgovorima s Vladimirom Putinom.

Na paradi će uz tenk Armata -T-14, Rusija ponosno prikazati i samohodni top Koalicija-SV s dometom od 70 km, protutenkovski sustav Kornet-D, maksimalnog dometa 10 km, protutenkovsko oklopno vozilo Kurganets-25, koje kao i Kornet-D ima nadograđen sustav za aktivnu obranu od mina.

Prodefilirat će i amfibijska transportna oklopna vozila Bumerang, kao i nekoliko modela sustava međukontinentalnih balističkih raketa Iars RS-24, dugog više od 20 metara, teškog blizu 50 tona, dosega 11.000 km.

Putina ne zabrinjava bojkot Europljana i Amerikanca, koji su u petak proslavili 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata, a pobjeda u tom ratu je u Rusiji uzdignuta do ranga mita utemeljenja patriotizma i ruske veličine.

Prije proslava je ruski predsjednik ispričao da mu je majka preživjela strašnih 900 dana opsade Lenjingrada, jedan mu je brat umro od difterije tijekom opsade, a otac teško ranjen granatom koju je bacio njemački vojnik.

Ruski tv-kanali su preplavljeni dokumentarnim filmovima, raspravama i filmovima o Drugom svjetskom ratu, borbama za Staljingrad i osvajanju Reichstaga, u kojima se primjećuje povratak Staljina, odgovornog na smrt milijuna sovjetskih građana.

Bivši diktator je rehabilitiran gotovo 60 godina nakon destaljinizacije kojom je prekinut kult njegove ličnosti tri godine nakon njegove smrti.

Samo je trećina Rusa 2008. mislila da veliki ciljevi SSSR-a opravdavaju žrtve koje je Staljin nametnuo sovjetskom narodu, a sada ih tako misli 50 posto, prema ispitivanju centra Levada, što objašnjava povratak plakata generala Staljina, pobjednika nad nacističkom Njemačkom i njegovih kipova u nekoliko gradova Rusije i na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija pripojila u ožujku 2014.

Na središnjem trgu u Beogradu izravni prijenos parade iz Moskve

U Beogradu će danas nizom manifestacija biti obilježena 70. obljetnica pobjede nad fašizmom, a Radio-televizija Srbije (RTS) izravno je prenosila vojnu paradu s Crvenog trga u Moskvi.

Izravni prijenos iz Moskve emitiran je i na velikom video-ekranu postavljenom u središtu Beograda, a na pozornici ispred Narodnog muzeja na Trgu Republike tijekom dana bit će organiziran i prigodni program ruskih i srpskih glazbenika i glumaca, te emitiran arhivski video-materijal iz Drugog svjetskog rata, najavilo je rusko veleposlanstvo u Beogradu.

U središtu Beograda okupilo se nekoliko stotina građana koji su nosili zastave Srbije, Rusije, te majice likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na moskovskom Crvenom trgu danas je dio mimomohoda u čast pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu bila i postrojba Garde Vojske Srbije, a među uzvanicima na svečanoj tribini bio je i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

H
FOTO: AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 13:18