StoryEditorOCM
Svijetširoke sankcije

Rusija ogorčena što se njena zamrznuta imovina koristi za kredit Ukrajini: To je ekonomski zločin i naštetit će euru

Piše hina
23. listopada 2024. - 14:58
Vladimiru Putinu i njegovu režimu nije draga bilo kakva pomoć Ukrajini, a naročito ne ona od ruskog novca  Afp

Odluka EU-a o financiranju kredita Ukrajini prihodom od zamrznute ruske imovine naškodit će euru u ulozi rezervne svjetske valute i ubrzati uspostavu neovisne financijske infrastrukture, upozorio je obnašatelj dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

Europski parlament odobrio je u utorak izvanredni zajam Ukrajini od 35 milijardi eura, koji bi se trebao financirati prihodima od zamrznute ruske imovine. 

Zajam bi trebao biti dio paketa skupine G7 ukupne vrijednosti oko 45 milijardi eura.

"Nacrt zakona o uspostavi takozvanog ‘mehanizma suradnje u kreditiranju Ukrajine‘, koji je usvojio Europski parlament, nije ništa drugo do nezakonit pokušaj stvaranja maske legalnosti za krađu imovine Ruske Federacije”, naglasio je Logvinov, prema izvješću ruske novinske agencije TASS.

ruska imovina generirala dobit od 5,2 milijarde eura

"EU svjesno čini ekonomski zločin na globalnoj razini", poručio je ruski diplomat.

Pretvaranjem sankcija u instrument vanjske politike Bruxelles osporava međunarodni financijski sustav i zadaje udarac euru u ulozi rezervne valute, objasnio je.

Otprilike 70 posto vrijednosti ruske imovine položeno je u belgijsku klirinšku kuću Euroclear, koja drži ekvivalent od 190 milijardi eura u vrijednosnim papirima i gotovini, u vlasništvu ruske središnje banke.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače 2022. do kraja veljače 2023. ruska imovina generirala je po riječima neimenovanog dužnosnika EU-a u ožujku dobit od 5,2 milijarde eura, ali EK je ‘razjasnio‘ pravni status novca tek ove godine pa će kompletan iznos biti doznačen Ukrajini nakon zaključenja svih transakcija na kraju rata.

image

Izvršna direktorica Eurocleara Lieve Mostrey rekla je da je sklonija zapljeni prihoda od imovine

Afp

Do 2027. ruska imovina zamrznuta u EU vjerojatno će, po njemu, generirati između 15 i 20 milijardi eura dobiti nakon oporezivanja, ovisno o kretanju globalnih kamatnih stopa.

‘na kocki i financijska stabilnost Europe‘

U veljači izvršna direktorica Eurocleara Lieve Mostrey upozorila je da je na kocki i financijska stabilnost Europe.

"Vjerujem da će prevladati razum (...) Logika oduzimanja imovine... značajno bi utjecala na povjerenje u sustav Eurocleara, na povjerenje u europska tržišta kapitala, povjerenje u euro kao valutu", naglasila je Mostrey, dodavši da je sklonija zapljeni prihoda od imovine.

Ta je opcija po njezinoj ocjeni "manje rizična" jer Euroclear ne isplaćuje prihod od kamata klijentima i pa mu "po zakonu pripada" dobit.

Europski potezi jasno pokazuju da je prijedlog o uspostavi međunarodne financijske infrastrukture koja neće ovisiti o zapadnim "hirovima" stigao u pravom trenutku, zaključio je pak u srijedu ruski diplomat.

Rusija članicama BRICS-a predlaže uspostavu platforme za međunarodna plaćanja koja bi konkurirala postojećem "centraliziranom" sustavu i bila bi fokusirana na plaćanja u nacionalnoj valuti, prema dokumentu objavljenom na stranici ruskog ministarstva financija uoči samita u ruskom Kazanu.

Nova infrastruktura uključivala bi sustav poruka i mrežu komercijalnih banaka koje bi provodile prekogranične transakcije u nacionalnim valutama, a u njezinom središtu bile bi središnje banke kako bi se platni promet zaštitio od "vanjskih utjecaja", objasnilo je rusko predsjedateljstvo BRICS-a u prijedlogu.

image

Europski parlament odobrio je u utorak izvanredni zajam Ukrajini od 35 milijardi eura, koji bi se trebao financirati prihodima od zamrznute ruske imovine, razljutio je Rusiju

Frederick Florin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 15:02