StoryEditorOCM
Svijetborbeni suhoj

Rusija koristi najnoviji zrakoplov Su-57 za napade na ciljeve u Ukrajini! Hvale se da je najbolji na svijetu...

Piše D.R/JL
1. ožujka 2024. - 22:33

Ruski višenamjenski borbeni zrakoplov 5. generacije Suhoj Su-57, 18. je veljače na mete na istoku Ukrajinu ispalio napredne krstareće rakete H-69, piše Defence Blog.

Dva ruska višenamjenska borbena zrakoplova Suhoj Su-35 pratila su Suhoja Su-57 koji je na svoj zadatak krenuo iz Luganske oblasti, navode Rusi. Nakon što je Suhoj Su-57 ušao u ukrajinski zračni prostor, ispalio je raketu H-69, no ona zbog tehničke greške nije pogodila svoju metu već je pala na jednu poljanu.

Suhoj Su-57 je dizajniran za napadanje kopnenih, zračnih i morskih meta. Prvi je puta poletio u siječnju 2010. godine, a navodno je sudjelovao u borbama u Siriji 2018. godine, tada još kao prototip prenosi Jutarnji list.

image
Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Iako raketa H-69 koju je Su-57 ispalio ovaj puta nije pogodila metu, iste su rakete Rusi na ukrajinske mete uspješno ispalili 7. i 8 veljače. Defence Blog piše da su Rusi Su-57 na bojišnicu poslali kako bi mogli snimiti propagandni film. Taj bi uradak trebao ruskom narodu uoči nadolazećih predsjedničkih izbora trebao pokazati potentnost obrambene industrije.

Rusija tvrdi da je Su-57 možda čak i najbolji borbeni zrakoplov u svijetu, međutim u Ukrajini ga je rijetko koristila. Stručnjaci za ratnu avijaciju, ali i drugi zapadni analitičari smatraju da je to dokaz da Rusija zapravo nije potpuno sigurna u mogućnosti aviona kojeg toliko reklamira.

Sumnja se da ga radari ipak mogu vidjeti, navodi se da leti sa starijim motorima AL-41F1, a pitanje je i koliko su dobro u avion integrirani novi tehnološki sustavi.

Sve to su razlozi zbog kojih analitičari smatraju da Moskva ne želi riskirati mogućnost da Su-57 bude na bojištu iznad Ukrajine, a da ga potom pogodi neki projektil zemlja-zrak. Kad bi ga Ukrajina oborila, jamačno bi njegove ostatke poslala svojim zapadnim saveznicima koji bi ih odmah analizirali te doznali je li stvarno toliko sposoban kako kažu Rusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:17