StoryEditorOCM
Svijetstručnjaci brinu

Rusija Kini šalje tone urana za novi nuklearni reaktor koji može proizvesti mnoštvo plutonija za nuklearne glave

2. ožujka 2023. - 09:24

Istog dana u prosincu, kada su kineski i američki diplomati izjavljivali da su održali konstruktivne razgovore o međusobnom smanjenju vojnih napetosti, ruski inženjeri upravo su isporučivali ogroman teret nuklearnog goriva na udaljeni kineski otok koji se nalazi 220 kilometara od sjeverne obale Tajvana. Utjecajni Bloomberg podsjeća kako je kineski takozvani brzi reaktor na otoku Changbiao jedno od najpomnije promatranih nuklearnih postrojenja na svijetu.

Američki obavještajci predviđaju da će, kada počne s radom, CFR-600 proizvoditi plutonij za oružje koje bi moglo pomoći Pekingu da poveća svoje zalihe bojevih glava čak četiri puta u sljedećih 12 godina. To bi Kini omogućilo da izjednači nuklearni arsenal koji trenutno imaju SAD i Rusija.

"Moguće je kako je ovaj kineski program uzgoja isključivo civilan, no nervoznim me čini činjenica što je Kina prestala prijavljivati ​​svoje civilne i odvojene zalihe plutonija. Nije da se dimi, ali definitivno nije dobar znak – komentirao je za Bloomberg Pavel Podvig, nuklearni analitičar iz Ženeve s Instituta Ujedinjenih naroda za istraživanje razoružanja.  

image
Sergei Bobylyov/Afp

Sve veći kapacitet Kine da proširi svoje atomsko oružje dolazi u trenutku kada je posljednji preostali sporazum koji ograničava strateške zalihe SAD-a i Rusije na rubu kolapsa usred sve većeg sukoba oko rata u Ukrajini. Kao što je poznato predsjednik Vladimir Putin objavio je 21. veljače da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Novom START sporazumu, što je američki predsjednik Joe Biden osudio kao veliku pogrešku. Na videokonferenciji 30. prosinca, Putin je rekao kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da suradnja obrane i vojne tehnologije "ima posebno mjesto" u njihovim odnosima. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov jučer je pak rekao da Moskva ne kani preispitati odluku o suspenziji sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok ta država ne izmijeni svoju politiku prema Ukrajini. 

Veliko povećanje kineskih zaliha  

"Jasno je da Kina ima koristi od ruske potpore", ocijenila je Hanna Notte, njemačka stručnjakinja za kontrolu naoružanja. Rizik za Peking je u tome što bi SAD mogao proširiti vlastite zalihe kao odgovor na kinesko gomilanje, kao i na Putinovo ukidanje ugovora o kontroli naoružanja, i “neusklađenost će se samo ponovno povećati”, rekla je Notte.

Vojni stručnjaci procjenjuju da je CFR-600 spreman odigrati ključnu ulogu u povećanju kineske zalihe bojevih glava na 1500 do 2035., s procijenjenih 400 koliko ih danas imaju.

Klimava vojna ravnoteža  

Dužnosnici Pentagona kažu da isporuka 6477 kilograma urana od strane ruske državne korporacije Rosatom, 12. prosinca, potiče nuklearni program koji bi mogao destabilizirati vojnu ravnotežu u Aziji, gdje rastu napetosti oko Tajvana i kontrole nad Južnim kineskim morem. Kina ima malo sredstava da poveća svoje zalihe plutonija za nuklearno oružje nakon što je svoj izvorni proizvodni program zatvorila 1990-ih, ističu stručnjaci.

Kina pak odbacuje zabrinute ocjene koje stižu iz SAD-a i tvrdi da je "striktno ispunila svoje obveze nuklearnog neširenja" i dobrovoljno predala "dio civilnih nuklearnih aktivnosti" Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Tan Kefei rekao je u brifingu 23. veljače da su SAD opetovano poticale "kinesku nuklearnu prijetnju" kao izgovor za proširenje vlastitog strateškog arsenala, dok je Kina zadržala obrambenu politiku koja ne uključuje prvu uporabu nuklearnog oružja.

Američka upozorenja i negodovanje nisu odvratili China National Nuclear Corp. od preuzimanja isporuke goriva od Rosatoma za reaktor CFR-600, koji se temelji na ruskom dizajnu i koristi tekući metal umjesto vode za umjereni rad. Ekskluzivne trgovinske podatke s detaljima transakcija Bloombergu je dao londonski Royal United Services Institute (RUSI). Širenje nuklearnog partnerstva između Rusije i Kine ima veliki utjecaj na napore u neširenju nuklearnog oružja. Između rujna i prosinca, Rusija je izvezla gotovo sedam puta više visoko obogaćenog urana u Kinu za CFR-600 nego što je sav materijal uklonjen diljem svijeta pod pokroviteljstvom SAD-a i IAEA-e u posljednja tri desetljeća.

image

Saveznici Joe Biden i Volodimir Zelenski u Kijevu 

Evan Vucci/Afp

Kina je platila oko 384 milijuna dolara u tri rate za 25.000 kilograma goriva CFR-600 od Rosatoma u tom razdoblju, prema podacima RUSI-ja, koji potječu od komercijalnog dobavljača treće strane i temelje se na ruskoj carinskoj evidenciji.

Rosatom je odbio komentirati te navode. Projekt će "postati prva nuklearna elektrana s brzim reaktorom velikog kapaciteta izvan Rusije", izjavila je Rosatomova tvrtka za gorivo TVEL u priopćenju od 28. prosinca potvrđujući isporuku goriva.

Strogo kontroliran 

Visoko obogaćeni uran strogo je kontrolirani metal koji proizvodi ili posjeduje samo nekoliko zemalja. Što je viša razina obogaćenja, to je bliža prikladnost za upotrebu u oružju, a uklanjanje međunarodne trgovine visoko obogaćenim uranom središnji je stup politike neširenja od 1990-ih.

image
Mikhail Klimentyev/Afp

CFR-600 dio je ambicioznog kineskog programa vrijednog 440 milijardi dolara za prestizanje SAD-a kao najvećeg svjetskog dobavljača nuklearne energije do sredine sljedećeg desetljeća. Za razliku od tradicionalnih reaktora, radi na kombinaciji visoko obogaćenog urana i takozvanog miješanog oksidnog goriva koje kao nusproizvod daje plutonij koji se može koristiti u oružju. Kina također gradi pustinjsku tvornicu u pokrajini Gansu dizajniranu za izdvajanje plutonija iz istrošenog goriva CFR-600. Izgradnja pogona bit će završena za dvije godine. Peking je prestao dobrovoljno prijavljivati ​​IAEA-i zalihe plutonija od 2017.

"Sve veća tajnovitost i snažni diplomatski napori protiv pružanja veće transparentnosti pobudili su međunarodnu sumnju. Mislim da nitko ne može isključiti potencijalnu vojnu uporabu - rekao je Tong Zhao, istraživač sa Sveučilišta Princeton.

Frank von Hippel, fizičar i bivši savjetnik Bijele kuće sada na Sveučilištu Princeton, procjenjuje da bi CFR-600 mogao proizvoditi čak 50 bojevih glava godišnje nakon što se pokrene. "Za Kinu je važno nabaviti tehnologiju i gorivo jer nema mnogo mjesta gdje može dobiti plutonij i Rusija se neće buniti ako se teški metal koristi za nuklearno oružje, istaknuo je Alexander Gabuev, viši suradnik na Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

Prosinački diplomatski sastanak na visokoj razini između visokih američkih i kineskih dužnosnika imao je za cilj otvoriti put prvom službenom posjetu američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u sklopu nastojanja da se ublaže napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. Ali napetosti su ponovno narasle nakon što je Blinkenovo putovanje otkazano u veljači kao odgovor na kineski špijunski balon iznad američkog zračnog prostora koji oboren. Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, Kinezi su nazvali američku reakciju "histeričnom", dok je Blinken upozorio Peking da ne isporučuje smrtonosno oružje Rusiji u ratu u Ukrajini. 

image

CFR-600 na otoku Changbiao 

screenshot Google Maps
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 14:54