StoryEditorOCM
Svijetzračni rat

Rusija jučer navodno srušila 13 ukrajinskih dronova, blizu Krima i elitne četvrti Moskve

Piše Hina
10. kolovoza 2023. - 08:58

Rusija je objavila u četvrtak da je srušila 13 ukrajinskih dronova u pokušaju napada na poluotok Krim te na rusku prijestolnicu Moskvu.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da je dva drona srušila njihova protuzračna obrana kod Sevastopolja, mornaričke baze na poluotoku Krimu.

Ministarstvo dodaje da je još devet dronova zaglavljeno i palo je u Crno more.

Dva su drona srušena iznad ruske prijestolnice Moskve, tvrdi nadalje ministarstvo te navodi da je prvi srušen iznad regije Kaluga, a drugi iznad otmjenog okruga Odincovo.

"Današnji pokušaji režima u Kijevu da izvede terorističke napade bespilotnim letjelicama spriječeni su", navodi ministarstvo i dodaje da nema žrtava.

brodovi na daljinsko upravljanje

Napadi bespilotnim letjelicama duboko u ruskom teritoriju učestali su otkako je jedan dron bio uništen iznad Kremlja početkom svibnja.

Civilna područja u glavnom gradu Rusije zatim su bila pogođena kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt bila je dvaput meta u tri dana početkom kolovoza.

Zadnjih dana, ukrajinski brodovi na daljinsko upravljanje, a njih se također naziva dronovima, napali su ruski tanker s gorivom u mornaričkoj bazi u ruskoj luci Novorosijsk na Crnom moru.

Ukrajina nikada ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, no njezini dužnosnici javno izražavaju zadovoljstvo zbog takvih uspjeha.

Američki dnevnik The New York Times izvijestio je u svibnju da američke obavještajne agencije vjeruju kako iza napada dronovima na Kremlj stoje ukrajinske obavještajne službe.

image

Rusi strepe od napada dronovima, za koje Ukrajina ne preuzima odgovornost

Alexander Nemenov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2023 03:58