StoryEditorOCM
SvijetBRITANSKE PROCJENE

Rusija je izgubila više vojnika u 61 dan rata u Ukrajini nego što su SAD i saveznici izgubili u 20 godina sukoba u Afganistanu i Iraku! Gubici u ratnoj opremi također su veliki, evo točno i koliki...

Piše PSD
26. travnja 2022. - 08:40

Oko 15.000 ruskih vojnika poginulo je otkako je predsjednik Putin započeo invaziju na Ukrajinu prije gotovo devet tjedana, prema podacima britanskih obavještajnih službi – javlja Times.

Ben Wallace, britanski ministar obrane, rekao je zastupnicima u parlamentu da je više od 2000 ruskih oklopnih vozila uništeno ili zaplijenjeno. Gubici ratne opreme uključuju najmanje 530 tenkova, 530 oklopnih transportera i 560 borbenih vozila pješaštva.

Wallace je rekao da je Rusija također izgubila više od 60 helikoptera i borbenih zrakoplova, kao i svoj vodeći ratni brod na Crnom moru, raketnu krstaricu "Moskva".

Ovo je prvi put da je Velika Britanija dala vlastitu procjenu uništene vojne opreme i broja poginulih s ruske strane. Rusija je izgubila više vojnika u 61 dan borbi u Ukrajini nego što su SAD i njeni saveznici izgubili u 20 godina sukoba u Afganistanu i Iraku. Procjene same Ukrajine upućuju pak na još veće gubitke Rusije.

image
AFP

'Sljedeća tri tjedna su kritična'

Wallace je zastupnicima rekao: "Ne slavim gubitak ničijeg života i kada vidim ogromne brojeve žrtava među ruskim vojnicima, kao bivši vojnik mislim da je to sramota, izdaja tih mladića."

Rekao je da otprilike četvrtina ruskih bataljuna – otprilike 30 – više nije borbeno učinkovita zbog gubitaka u ljudstvu.

Wallace je najavio da su sljedeća tri tjedna rata kritična i da je ukrajinskoj vojsci potrebno više dalekometnog topništva i streljiva, kao i protubrodskih projektila.

Da bi se postigao istinski mir, Wallace je predložio da Putin povuče vojsku s cijelog okupiranog teritorija u Ukrajini, uključujući Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 12:24