StoryEditorOCM
Svijetredovita meta

Rusija gađala lučku infrastrukturu na području Odese, u napadu ubijen zaštitar i oštećen teretni terminal

Piše Hina
27. srpnja 2023. - 10:19

Ruske snage gađale su u noći na četvrtak lučku infrastrukturu u regiji Odese, ubivši pritom zaštitara i oštetivši teretni terminal, rekao je guverner te regije.

Luka u Odesi redovita je meta ruskih napada otkad se Moskva povukla 17. srpnja iz sporazuma o izvozu žitarica donesenog pod okriljem UN-a koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Prije zadnjeg napada, zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov rekao je da je u ruskim napadima posljednjih devet dana oštećeno 26 objekata lučke infrastrukture i pet civilnih brodova. Nije dao nikakve dodatne pojedinosti o oštećenjima.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je Rusija ispalila rakete Kalibr s podmornice u Crnom moru prema luci koju nije imenovao u noćnom napadu.

Rekao je da je uništena zgrada osiguranja i da su oštećena dva automobila.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su u napadu ispaljene dvije rakete i da ih nisu uspjele oboriti, ali da je protuzračna obrana srušila osam bespilotnih letjelica koje je Rusija tijekom noći lansirala za napad na druge regije Ukrajine.

Natalia Humenjuk, glasnogovornica južnog vojnog zapovjedništva Ukrajine, rekla je da je oluja s grmljavinom tijekom noći pomogla Rusiji u noćnom napadu na regiju Odese.

"Neprijatelj je iskoristio vremenske uvjete te je projektile lansirao po grmljavini i vjetru i to na izuzetno niskoj visini kako bi ih bilo teže uočiti”, rekla je.

Humenjuk je kazala da su zračne snage ojačane u nekim područjima, ali da je potrebno dodatno osnaživanje.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:58