StoryEditorOCM
Svijettragične sudbine

Rusija drži jezik za zubima kada je u pitanju broj poginulih, ali statistika je oko nekih stvari jasna! Putinovi vojnici su nevjerojatno mladi, iznimno siromašni i članovi manjina

Piše PSD
17. svibnja 2022. - 11:48

Velik broj ruskih vojnika poginulih u napadu na Ukrajinu vrlo su mladi, slabijeg ekonomskog porijekla i većinom su pripadnici etničkih manjinskih skupina, piše France24.

Velika je pozornost posvećena broju ubijenih ruskih generala i visokih časnika u ovoj invaziji koja već sada Kremlj košta mnogo više od planiranog, a smrti niže rangiranih vojnika nisu pod povećalom. No, s obzirom na to da ratni promatrači vjeruju da bi ruska smrtnost sada mogla premašiti 15.000 sovjetskih vojnika ubijenih tijekom okupacije Afganistana 1979.-1989., gubici među Rusima su razorni.

image
Yasuyoshi CHIBA/AFP

Procjene broja mrtvih i ranjenih

Rusija je bila nevjerojatno šutljiva u kontekstu otkrivanja broja poginulih vojnika, davši samo broj od 498 poginulih vojnika 2. ožujka i ažuriravši ga na 1351 krajem istoga mjeseca. Od tada nisu dali više informacija. 

Ukrajina procjenjuje broj preminulih ruskih vojnika na 27 tisuća i iako većina zapadnih zemalja ovu brojku smatra previsokom, svakako imaju mnogo veće procjene od same Rusije. 

- Rusija je sada vjerojatno pretrpjela gubitke od jedne trećine kopnenih borbenih snaga koje je prikupila u veljači - objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane. Dodali su kako njihove procjene pokazuju da je ranjeno ili ubijeno oko 50 tisuća ruskih vojnika. 

Većina s juga

Na ruskoj komemoraciji Dana pobjede 9. svibnja je Putin odao počast dosad ubijenim vojnicima, ali konkretnu brojku nije spominjao.

- Klanjamo se pred našim suborcima koji su hrabro poginuli u pravednoj borbi za Rusiju. Smrt svakog vojnika i časnika je uzrok naše tuge i nenadoknadiv gubitak za najmilije - rekao je, najavljujući paket mjera za pomoć obiteljima ranjenih ili ubijenih.

image

Putin na komemoraciji Dana pobjede

NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Internetska stranica na ruskom jeziku Mediazona objavila je da je samo iz javno dostupnih izvora do  6. svibnja uspjela potvrditi smrt 2099 ruskih vojnika. Navode da je najveći udio ubijenih gdje je spomenuta dob bio među osobama od 21 do 23 godine, a njih 74 nisu navršile ni 20 godina.

Regionalna analiza pokazala je da je većina mrtvih došla s juga Rusije, uključujući pretežno muslimansku regiju Sjevernog Kavkaza, kao i središnji Sibir. Zabilježeno je samo nekoliko smrtnih slučajeva vojnika iz Moskve i drugog po veličini grada, Sankt Peterburga, koji su znatno imućniji od ostatka Rusije.

Najveći broj potvrđenih smrtnih slučajeva, njih čak 135, odnosi se na vojnike iz muslimanske regije sjevernog Kavkaza u Dagestanu, a slijedi Burjatija, dom mongolske burjatske etničke skupine, u Sibiru odakle je poginulo 98 vojnika. 

- Najveći broj vojnika i časnika u kopnenim postrojbama dolazi iz malih gradova i sela Rusije. To je povezano s socio-ekonomskom i, posljedično, obrazovnom pozadinom - rekao je Pavel Luzin, politički komentator za AFP.

- Uvjeti za služenje vojnog roka u kopnenim postrojbama su relativno niski, a  obrazovani vojnici i budući časnici idu u druge rodove ruskih oružanih snaga poput zračnih i svemirskih snaga ili strateških raketnih snaga i mornarice -  dodao je Luzin.

'Ponosan sam...'

Prvi ruski vojnik za kojeg je Moskva službeno potvrdila da je ubijen bio je Nurmagomed Gadžimagomedov, mladi Dagestanac za kojeg su državni mediji rekli da je poginuo spašavajući svoje kolege. Putin ga je posthumno odlikovao nagradom Heroja Rusije.

Njegova smrt potaknula je Putina da javno oda počast ulozi neruskih etničkih skupina u napadu na Moskvu, rekavši da je "ponosan što je dio ovog svijeta, ovog moćnog, snažnog i multinacionalnog naroda Rusije".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 06:23