StoryEditorOCM
Svijetnestalo tenkova

Je li ovo moguće? Pogledajte što su Rusi u teškom očaju natovarili na vlak i šalju na ukrajinsku bojišnicu

22. ožujka 2023. - 16:06

Dva puta u samo tri dana ovoga tjedna, analitičari koji pedantno popisuju svako potvrđeno i dokumentirano uništenje ili zarobljavanje ruskog tenka ili borbenog vozila - ubrojili su među ruske gubitke najmanje jedan tenk iz svake tehnološke generacije koja seže još do ranih 1960-ih. Analitičari poznatog bloga Oryx tako su 19. i 21. ožujka identificirali najmanje jedan uništeni tenk T-62, T-72, T-80 i T-90. T-62 je najstariji tip ruskog tenka, a T-90 najnoviji. 

„Činjenica da Ukrajinci onesposobljavaju i najnovije i najstarije ruske tenkove pokazuje sve strašnije stanje u arsenalu Kremlja. Rusi jure u Ukrajinu sa svakim tenkom kojeg god se dočepaju, a Ukrajinci ih uništavaju čim im stignu - objašnjava analitičar Forbesa.

Najnovije snimke pokazuju pak kako su iz Rusije krenule kompozicije s prastarim tenkovima T-54 koji su stariji i od roditelja vojnika koji se tamo bore. Stručnjaci Oryxa ironično navode kako Putin šalje ‘ljubaznu donaciju ukrajinskoj industriji starog željeza‘: sedamdesetogodišnje tenkove T-54 iz 1950-ih i to u nemodificiranom stanju! 

Njegov čelični oklop debeo 200 milimetara u najdebljem dijelu - razina je zaštite koju čak i jedan ukrajinski vojnik koji puca iz bestrzajne puške Carl Gustav ne bi trebao imati problema svladati. Da i ne govorimo o ukrajinskom topništvu i minama te arsenalu  tenkova zapadne proizvodnje koji stižu. 

Tenkovska sila na papiru 

Ruska vojska i njezini separatistički i plaćenički saveznici u napad na Ukrajinu, u veljači prošle godine krenuli su sa više od tisuću tenkova na prvoj crti. Većina su bili relativno moderni T-80U i BV, T-72B3 i T-90M. Na papiru je to bila moćna tenkovska sila. No, oni koji su očekivali da će ruska invazija na Ukrajinu biti spektakl ruske vojne moći, ubrzo su ostali jako razočarani. Silni gubici pokazali su kako su Rusi tenkove traljavo rasporedili u opasnim izravnim napadima s premalo pješaštva i krhkom logističkom podrškom.

image
Profimedia

Ukrajinci su ih gađali svim mogućim sredstvima: projektilima s ramena, topništvom, raketnim bacačima, bespilotnim letjelicama i vlastitim tenkovima T-64. Samo u minskom polju Vuhledara ostalo ih je stotinjak. Prema potvrđenim snimkama nakon 13 mjeseci teških borbi, ukrajinska vojska je uništila ili zarobila gotovo 1900 ruskih  tenkova. Stručnjaci s Međunarodnog instituta za strateške studije, britanskog vojnog think tanka, smatraju da bi stvarna brojka mogla biti do 2300 uništenih ili zarobljenih tenkova. Putinove trupe došle su do točke u kojoj više nisu u mogućnosti nadomjestiti izgubljenu opremu naoružanjem koje je barem približno ekvivalentno borbenoj vrijednosti izgubljene opreme. 

image

Ruski vojnik izlazi iz tenka

/Sputnik Via Afp

Jedina tvornica u Rusiji koja proizvodi trupove novih tenkova – Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti – bori se s nabavom modernih digitalnih nišana Sosna-U koji su joj potrebni za sastavljanje novih T-90M i T-72B3. Prema neovisnim vojnim izvorima čini se da se proizvodnja Uralvagonzavoda svela na samo nekoliko novih tenkova mjesečno.

Kako bi premostili jaz između potražnje i ponude, Uralvagonzavod i još jedna tvornica tenkova, Omsktransmash u Sibiru, obnavljaju stotine vrlo starih tenkova koje su Rusi izvukli iz dugotrajnog, otvorenog skladišta. Riječ je o T-80B, rani T-72B, čak i T-62M i MV koji su izgrađeni 1960-ih i posljednji put nadograđeni osamdesetih godina prošlog stoljeća. T-62 su toliko stari da im nedostaju inovacije svih novijih sovjetskih ili ruskih tenkova: tročlana posada s automatskim punjačem koji zamjenjuje ljudskog punjača, kao i top od 125 milimetara koji zamjenjuje prethodni top od 115 milimetara.

Jedine veće nadogradnje koje ovi zastarjeli tenkovi dobivaju prije nego što ih pošalju na front su novi radio uređaji, nekoliko dodatnih reaktivnih oklopa i u nekim slučajevima, analogni uređaji za nišanjenje koji su, iako novi, zastarjeli prema zapadnim standardima.

„Teško je sa sigurnošću reći koliko je spremnih tenkova ostalo u ruskim ratnim rezervama. Možda samo nekoliko tisuća. A većina njih bi mogli biti 50 godina stari T-72 i 60 godina stari T-62, navodi Forbes.

Nedavni gubici odražavaju rastući udio starih tenkova u ruskom arsenalu na prvoj crti. Ukrajinci mogu onesposobiti gerijatrijske T-62 istog dana kada onesposobe nove T-90M jer su stari tenkovi sve više česti duž prve crte kao i novi tenkovi.

image
screenshot Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:35