StoryEditorOCM
Svijetpanika raste

Rusi u sve većem strahu: Rat dolazi u Moskvu, Kremlj ima plan za spas elite, obični građani bjesne: ‘A gdje ćemo mi?!‘

Piše Duška Jurić/JL
5. lipnja 2023. - 09:53

Kremlj planira izgraditi bunker ispod VIP bolnice u Moskvi kako bi zaštitio rusku elitu od ukrajinskih bespilotnih letjelica i raketnih napada. Planovi za bunker za 800 osoba sa sustavima za hlađenje filtriranim zrakom otkriveni su nakon napada ukrajinskog drona na luksuzno predgrađe Moskve, piše The Telegraph.

Bunker vrijedan 35 milijuna rubalja (što iznosi nešto više od 400.000 eura) moći će čistiti zrak od "plinovitog oružja za masovno uništenje" i moći će "obavljati medicinske postupke u ratnim uvjetima", navodi se u medijskim izvješćima.

I dok se Kremlj hvali planovima za izgradnju bunkera ispod ekskluzivne Središnje kliničke bolnice, neki stanovnici Moskve kritiziraju dužnosnike na vlasti jer ne štite obične građane, piše Jutarnji list.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Kako navodi ovaj britanski medij, najmanje tri bespilotne letjelice izbjegle su sustave protuzračne obrane oko Moskve i potom se srušile na Rubilovku, luksuzno predgrađe u kojem žive brojni ruski bogataši. Zanimljivo je i da se jedna od rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina nalazi u blizini Rubilovke, a analitičari navode da je to možda bila ciljana meta napada.

Pritom nitko nije ozlijeđen, ali fotografije ruskih službenika FSB-a kako polijevaju pougljenjene ostatke ukrajinskih bespilotnih letjelica na moskovskoj ulici, kao i fotografije izazvane štete na ‘elitnim‘ stambenim zgradama, uznemirile su neke mještane.

"Kamo da bježimo? Gdje je bunker?", napisala je jedna žena na društvenoj mreži Telegram nakon prve eksplozije.

image
Alexander Nemenov/Afp

S druge pak strane, stanovnici ukrajinskog glavnoga grada Kijeva već su razvili usklađeni plan za suočavanje s napadima bespilotnih letjelica i raketa, koji su postali dio njihove noćne rutine. Sad su se čak malo narugali Moskovljanima što su konačno malo iskusili ono što oni moraju trpjeti posljednjih 15 mjeseci, piše The Telegraph.

Moskva ima duboki sustav metroa koji su projektirali sovjetski inženjeri kako bi izdržao nuklearni napad. Tako je najdublja stanica metroa Park Pobeda, koja se nalazi oko 83 metra duboko pod zemljom, tri puta više od dubine prosječne stanice londonske podzemne željeznice.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

No, ono što Moskovljanima zadaje glavobolju jest činjenica da su stanice metroa rijetko raspoređene. Ruski mediji izvijestili su da su cijene najma stanova u blizini metro stanica već drastično porasle.

Nije da to zabrinjava ruske milijunaše, koji su počeli graditi privatna skloništa od zračnih napada. Tako su ruski mediji u studenom prošle godine citirali Nikitu Malezika, osnivača BunkerHousea, koji je rekao da je potražnja za skloništima po narudžbi skočila za čak 430 posto otkako je Putin naredio prvu mobilizaciju Rusije nakon Drugog svjetskog rata, piše Jutarnji list.

Na web stranici BunkerHouse navodi se da može izgraditi privatno sklonište u Moskvi u roku 21 dana od primitka narudžbe.

"Opremite svoje sigurno utočište, samo deset metara od vas", pisalo je pored fotografija skloništa od zračnih napada, koja su opremljena vinskim podrumima, luksuznim kuhinjama i kućnim kinima. "Više se nećete bojati kašnjenja i imat ćete vremena uzeti sve što vam treba, mirno i bez žurbe".

image
Alexander Nemenov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:31