StoryEditorOCM
Svijetratno iznenađenje

Rusi u šoku i nevjerici: kako ukrajinski dron od nekoliko kilograma može raznijeti tenk od 46 tona?

Piše vijesti sd
23. svibnja 2024. - 11:57

Dronovi imaju veliku ulogu u rusko ukrajnskom ratu. Dok je na počecima ukrajinska vojska iznenadila ruske agresore napadima dronovima i uništavanjem njihovih tenkova i brodova, ruska vojska pojačala je protutenkovsku obranu, a i sama se naoružala dronovima.

Sada dronovi ponovno siju nerazumijevanje i paniku u ruskim redovima.

U ukrajinskim radionicama svakog mjeseca se proizvodi preko 100.000 eksplozivnih FPV dronova za vojsku. Svaki od njih teži samo nekoliko kilograma i obično nosi jednu granatu od nekih pola kilograma. FPV dronovi iznimno su opasni za izložene pješake, ali oklopna vozila obično mogu pretrpjeti nekoliko napada ovih dronova i nastaviti se boriti.

image

Upravitelj drona treba pogoditi točno određeno mjesto na tenku   (ilustracija)

Roman Pilipey/Afp

Ukrajinski vojnici našli su način da značajno povećaju eksplozivni potencijal svakog laganog drona. Za primjer uzmimo jedan koji se nedavno približio ukrajinskim linijama u Donjecku.

Promatrački dron 47. mehanizirane brigade ukrajinske vojske nadzirao je iz zraka dok je drugi FPV dron preletio pored ruskog tenka T-80  – koji teži 46 tona i ima dodatni oklop, kao i zaštitu od dronova – a potom se velikom brzinom zaletio prema tenku. Inače bi udar ovakvog drona na tenk izazvao tek malenu štetu, no ovaj put je T-80 ekplodirao u ogromnoj vatrenoj kugli koja je odvojila kupolu od trupa vozila. Posada je poginula, piše Forbes.

 “Počinjem se pitati jesu li ukrajinski proizvođači FPV dronova ukrali ideju od švedskih projektila RBS-56,” napisao je Trenet Telenko, bivši nadzornik kvalitete za američku agenciju za ugovore za obranu.

image

Ukrajinci slažu ubojite dronove u malim radionicama (ilustracija)

 

Genya Savilov/Afp

RBS-56 je protutenkovski projektil švedske tvrtke Bofors s bojevom glavom od 11 kilograma koja se aktivira senzorima na donjoj strani projektila i eksplodira prema dolje umjesto sprijeda. Takva metoda nišani tanki oklop na vrhu tenka.

Čini se kako je FPV dron koji je raznio T-80 probio oklop tenka odozgo i udario u zalihu streljiva u vozilu, što je izazvalo katastrofalnu sekundarnu eksploziju. Ukrajinci su od svojih saveznika dobili možda tisuće projektila NLAW. Te projektile proizvodi Bofors, a i oni imaju bojevu glavu koja eksplodira prema dolje.

 Sve je jasnije da Ukrajinci imaju nekakvo streljivo koje eksplodira prema dolje za svoje dronove. Nema mnogo drugih načina da sićušni dronovi mogu ogromne tenkove pretvoriti u spaljene olupine.

image

Ukrajinski proizvođači koriste se idejom švedske tvrtke Bofors s bojevom glavom od 11 kilograma  (ilustracija)

Roman Pilipey/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 06:34