StoryEditorOCM
Svijetne bira žrtve

Rusi tuku po Ukrajini svojim najokrutnijim oružjem. Pojavile se jezive snimke ‘termitne kiše‘ koja prži ljudsko meso

Piše VIJESTI SD
13. ožujka 2023. - 11:29

Rusija se okrenula novoj taktici napada - korištenju "termita" koji prže tijela dok gađa ukrajinske pozicije, piše Mirror. 

Zbog žestokog napada Moskve na bojišnici, Rusija je jučer pretrpjela svoje najveće gubitke te je u 24 sata ubijeno 1090 njezinih ljudi, što je nadmašilo prethodnu mračnu brojku za 60, nakon što je 7. veljače umrlo 1030 ljudi. 

Uz ljudske gubitke, u ovom danu uništeno je osam tenkova Vladimira Putina, četiri topnička oruđa i četiri sustava protuzračne obrane.

Velik dio borbi na istoku Ukrajine odvija se u Bakhmutu, prvom mjestu na kojem su Putinovi vojnici osvojili značajnu količinu terena nakon 12 dugih mjeseci rata. Međutim, i drugi gradovi su se našli na udaru vatre, uključujući ključni strateški rudarski grad Vuhledar, gdje šokantne snimke pokazuju takozvanu "termitsku kišu" koja pada na grad odozgo.

Termitne bombe korištene su u više navrata tijekom rata, a ove smrtonosne naprave, koje su napravljene od metalnog praha pomiješanog s metalnim oksidom, smrtonosne su jer gore umjesto da eksplodiraju. Name, one gore na temperaturi višoj od 2400 Celzijusovih stupnjeva, koja je dovoljno vruća da prožme čelik i spali ljudsko meso do srži. Termitna municija je označena kao najokrutnije oružje u ruskom arsenalu jer je neselektivno.

Oni mogu uzrokovati "neposrednu i doživotnu ljudsku patnju", navodi Human Rights Watch.

Iako se Tjednima činilo da će Rusija uspješno zauzeti Bakhmut, skupina eksperta misli da je ruska kampanja - koja je sada najduža kopnena bitka u ratu - možda ipak zastala.

Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu rekao je da nema potvrđenog napredovanja ruskih snaga u Bakhmutu. Ruske snage i postrojbe iz paravojne skupine Wagner pod kontrolom Kremlja nastavile su s kopnenim napadima na grad, ali nije bilo dokaza da su uspjele postići bilo kakav napredak, rekao je ISW kasno u subotu.

U izvješću se citira glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga, Serhiy Cherevaty, koji je rekao da su borbe u području Bakhmuta ovog tjedna bile intenzivnije nego prethodnog. Prema Cherevatyju, u posljednja 24 sata u gradu su se dogodila 23 sukoba.

Izvješće ISW-a uslijedilo je nakon tvrdnji o ruskom napretku ranije ovog tjedna. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je u subotu da su paravojne jedinice iz skupine Wagner pod kontrolom Kremlja zauzele veći dio istočnog Bakhmuta, a rijeka koja teče kroz grad sada označava prvu crtu borbi. Procjena je naglasila da će ruski napad biti teško održati bez značajnijih gubitaka u ljudstvu.

Rudarski grad Bakhmut nalazi se u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck, jednoj od četiri regije Ukrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin nezakonito pripojio prošle godine. Ruska vojska započela je kampanju preuzimanja kontrole nad Bakhmutom u kolovozu, a obje su strane doživjele zapanjujuće gubitke. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da se neće povući.

U svom najnovijem izvješću u nedjelju, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u nedjelju je reklo da se utjecaj velikih žrtava koje Rusija i dalje trpi u Ukrajini dramatično razlikuje u cijeloj zemlji. Ažuriranje obavještajnih podataka ministarstva kaže da su veliki gradovi Moskva i St. Petersburg ostali "relativno neozlijeđeni", osobito među pripadnicima ruske elite. Nasuprot tome, u mnogim istočnim regijama Rusije, stopa smrtnosti u postotku stanovništva je "30-40 puta veća nego u Moskvi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 10:44