StoryEditorOCM
Svijetkolike su im zalihe?

Rusi se hvale svojom kolekcijom oružja, prijete Francuskoj i Velikoj Britaniji. Tabak: To je smiješno iz više razloga

Piše Marija Vuković
11. siječnja 2023. - 07:38

Nakon što je prije nekoliko dana francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio Ukrajini poslati laka oklopna borbena vozila AMX-10, u narodu poznata i pod nadimkom "ubojice tenkova", Putinov propagandist Andrej Guruljov, nekadašnji general i trenutni zastupnik u Dumi, na državnoj televiziji kazao je kako bi Rusija bez korištenja nuklearnog oružja mogla pobijediti u okršaju dvije zemlje, ali i da bi se prema Francuzima trebalo početi odnositi "kao prema zaraćenoj strani ako počne otvoreno nanositi štetu".

Naoružanje koje Zapad šalje Ukrajini već se mjesecima pomno analizira u svim svjetskim medijima dok su ruske zalihe i dalje obuhvaćene velikim valom misterije.

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak sumira kako je problem upravo u tome što u javnoj sferi ne postoje konkretne brojke odnosno sve se oslanja samo na pretpostavke.

- Sva predviđanja su stara i nepouzdana i postoji čitav niz raznih izvora, ali velik dio tih informacija se bazira na nagađanjima i u najboljem slučaju idu pod kategoriju "otprilike". Ovo nije rat od deset mjeseci, ovo u Ukrajini traje još od 2014. godine i nažalost raspolažemo samo s dojmovima o dojmovima od dojmova.

Ruska federacija je žestoko u ratu, a kalkulacije koje sada izlaze na površinu su možda vrijedile u "debelom miru" prije deset ili 20 godina. U najboljem slučaju možemo govoriti samo o postotcima, objašnjava Tabak koji dodaje kako su informacije o broju nuklearnog naoružanja ipak nešto preciznije jer je Rusija zbog međunarodnih ugovora sa SAD-om morala barem djelomično otkriti stvarno stanje, koje se onda i komisijski provjeravalo.

Samostalne nuklearne sile

- To što Guruljov govori su propagandne priče za malu djecu, nisu niti za odrasle. On tvrdi da Rusija neće morati ni koristiti nuklearnu trijadu da pobijedi jednu Francusku, a to je smiješno iz nekoliko razloga. Ruska Federacija sada ne može izaći na kraj s jednom Ukrajinom, a kamoli s Velikom Britanijom ili Francuskom, tvrdi Tabak koji domeće kako je Gurovljeva izjava labava i bez da se u to uključi NATO, budući da su Francuska i UK ipak samostalne nuklearne sile.

Naš sugovornik dodaje i kako je velik dio trenutnog ruskog naoružanja zastario. Još za vrijeme Hladnog rata Varšavski pakt se spremao za Treći svjetski, ali oružje se onda dijelilo prvo među partnerima, a onda i unutar SSSR-a po njegovom raspadu.

- Govorimo o preko 20 godina nebrige, ali i o još nekoliko ratova. Oni su otad dvaput ratovali s Čečenima i jednom s Gruzijom. Sve je to bitno smanjilo rezerve kojima se dotad raspolagalo. Prvo nisu imali dovoljno novca, a onda kada su krenuli s ulaganjima u naoružanje i većim planovima, Putin je ušao i u druge ratove poput onoga 2015. godine u Siriji.

Važno je napomenuti da Rusija u Ukrajini ratuje od 2014. godine kada su krenule i prve sankcije, a ne samo sada. Ovo nije rat koji traje samo 10 mjeseci, smatra Tabak koji naglašava oprečna mišljenja o tome jesu li Putinovoj vojsci istekle sve zalihe.

Sve starije i starije oružje

Jedni tvrde da Putinova vojska ostaje na nešto manjoj količini oružja, drugi da je uvelike blizu kraja zaliha, a treći vjeruju da Rusi imaju još prostora. Ono što je činjenica jest da Rusija polako poseže za sve starijim klasama vojne tehnike – što je posebno vidljivo po pitanju tenkova i oklopnih vozila na terenu.

- Upitno je koliko su ti komadi uopće upotrebljivi kao i koliko toga ima. Važno je napomenuti da dobar dio njihovih modernih tehnika koristi zapadne komponente kojima je sada, ako ga uopće i imaju, otežan pristup. Ograničeni su u tom smislu, zaključuje Tabak koji ipak ne isključuje opcije šverca ključnih komponenti kao i mogućnost da su se djelomično za to spremili unaprijed stvorivši zalihe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 21:04