StoryEditorOCM
Svijetpočele bitke

Rusi pružaju žestok otpor, ali Ukrajinci su im probili linije. Prigožin podivljao na vojsku: ‘Oni su sramota‘

Piše Snježana Pavić/JL
10. lipnja 2023. - 13:40

Ukrajinska protuofenziva se pojačava, ali nailazi na čvrst otpor Rusa, javlja Politico. Sami Ukrajinci rekli su da neće izvještavati o tijeku borbi, prenosi Jutarnji list.

Ukrajinske snage udvostručile su napade oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i u Zaporižju, ali se suočavaju sa snažnim ruskim otporom. Obje strane tvrde da su protivnicima nanijele teške gubitke u zadnjih tjedan dana.

Ukrajinci su objavili da su napredovali do 1.600 metara oko Bahmuta, grada kojeg su ruske snage nedavno osvojile nakon višemjesečnih žestokih borbi. Jevgenij Prigožin, šef paravojne skupine Wagner, nazvao je povlačenje ruskih trupa kod Bahmuta sramotnim.

U Zaporižju su ukrajinske snage izvele napad u noći sa 7. na 8. lipnja, ali su ih Rusi već 8. lipnja odbacili na početne položaje, objavio je washingtonski Institut za proučavanje rata, koji svakodnevno izvještava o situaciji na bojištu. Prema satelitskim snimkama, Ukrajinci su vjerojatno uspjeli probiti prvu rusku liniju između Robotinea i Verbovea na oko 15 kilometara jugoistočno od Orihiva, strateškog grada u Zaporižji. Rusi su ih potom najvjerojatnije uspjeli potisnuti natrag i vratiti se na svoje početne položaje. Amerikanci su također uočili žestoke borbe oko Velike Novosilke, kod granice regija Zaporižja i Donjeck.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina o borbama, među ostalim i o velikom napadu ukrajinske 47. mehanizirane brigade, koji je po njegovim riječima odbijen u višesatnoj bitci u Zaporižju. Ruske snage organizirale su svoje položaje kroz nekoliko linija obrane, s minskim poljima, rovovima i tenkovskim zamkama.

"Inženjerija se pokazala kao jedna od najjačih grana ruske vojske", stoji u nedavno izvješću britanskog Royal United Services Instituta. Ruski sustav obrane okupiranih teritorija, koji se sastoji od složenih prepreka i učvršćenih rovova, predstavlja veliki taktički izazov za ukrajinske ofenzivne operacije, navode Britanci.

Uoči početka protuofenzive, iskusni vojni promatrači predviđali su da je Zaporižja najvjerojatniji glavni cilj Ukrajinaca, s obzirom na to da bi im oslobađanje tog područja osiguralo napredovanje prema Berdjansku, Melitopolju i Tokmaku, odvajajući Rusiju od okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.

Nepostojanje brzog i vidljivog napretka na početku ofenzive ne bi trebalo biti obeshrabrujuće za Ukrajince. Predsjednik Volodimir Zelenski prije tjedan dana pripremio je Ukrajince za tešku, dugu operaciju i pokušao ublažiti očekivanja. Poručio im je da se pripreme za tešku borbu koja im predstoji: borba će potrajati neko vrijeme i imati visoku cijenu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 03:04