StoryEditorOCM
Svijetmeđusobne optužbe

Rusi kažu da je kijevski režim srušio njihov avion sa 74 osobe, a Ukrajina odgovara: ‘Nemamo informacije da smo to mi‘

Piše vijesti sd
25. siječnja 2024. - 20:57

U blizini ostataka ruskog vojnog zrakoplova Iljušin II-76 u Jablonovu pronađene su obje crne kutije.

- Vidjeli smo crveni duguljasti leteći objekt, čuli eksploziju i vidjeli crveni bljesak, i to je to - rekao je Aleksandar Gerasimenko iz Jablanova.

Njegova sumještanka Marina Mezentseva je pak potvrdila da su se zbile dvije eksplozije.

- Druga je bila jača. Svi smo istrčali van. Zrakoplov se srušio daleko od sela - kazala je.

Rusija optužuje Ukrajinu za rušenje zrakoplova i ubojstvo svih putnika i članova posade, ukupno 74 osobe. Tvrde da su na vrijeme upozorili Ukrajince o ulasku zrakoplova s ratnim zarobljenicima u belgorodski zračni prostor te da su ruski radari zabilježili lansiranje dviju ukrajinskih raketa iz Lipice, pograničnog sela nedaleko od Harkiva.

- Dobili su potpune informacije i glavna obavještajna uprava oružanih snaga ukrajinske vojske potvrdila je njihov primitak. Savršeno dobro znate što se zatim dogodilo. Krv njihovih vojnika i časnika na rukama je kijevskog režima, rekao je Andrej Kartapolov, predsjednik Odbora za obranu Državne dume.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantirala ruske optužbe o obaranju zrakoplova Il-76, prenosi HRT.

- Jučer su obje strane aktivno upotrebljavale bespilotne letjelice u spornom prostoru. Ukrajina - izviđačke dronove, Rusija - dronove kamikaze. Prema našim podacima, nema informacija da je Ukrajina pogodila zrakoplov, rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

Otvoreno je pitanje što je zapravo bilo u zrakoplovu. Jesu li ukrajinski zarobljenici, ako su bili u njemu, iskorišteni kao živi štit za transport streljiva i oružja za sustave S-300?

- Da su Rusi imali bilo kakvu fotografiju ili snimku, mogli su pokazati gdje su naši ratni zarobljenici. Već bi to učinili. Ne vidimo nikakve naznake da je u zrakoplovu bilo toliko ljudi. Tražimo međunarodnu istragu. Danas ću poslati pisma UN-u, Međunarodnom Crvenom križu, ustvrdio je Dmitro Lubinets, ukrajinski ombudsman.

Ukrajina i Rusija više su puta razmijenile zarobljenike prema dogovorenom protokolu. Posljednji put početkom ovog mjeseca. Mnogi su primijetili da su na navodnom popisu imena jučer poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika bila i imena zarobljenika koji su razmijenjeni početkom mjeseca, u najvećoj razmjeni od početka rata.

U Vijeću sigurnosti UN-a uskoro bi trebala početi zatvorena sjednica o rušenju ruskog Iljušina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:33