StoryEditorOCM
Svijetnovi trend

Rusi i invalide šalju u jurišne jedinice: ‘Izgubio si tri prsta? Nema veze, uči gađati drugom rukom!‘

6. prosinca 2023. - 13:44

U ruskoj se vojsci pojavljuje novi trend u kojem se i teško ranjeni vojnici u ratu smatraju sposobnima za daljnju borbu te se sakati i bolesni opet šalju u jurišne jedinice. Neovisni istraživački ruski medij Vazhnye Istorii (Važne priče) piše kako se ruski mobilizirani vojnici, poslani nakon ranjavanja i bolesti u tzv. odrede za oporavak, vraćaju na front u jurišne jedinice bez prolaska kroz vojno-medicinsku komisiju i bez dobijanja potrebne stručne medicinske pomoći. Donose priču Ruskinje Irine čiji je 49-godišnji suprug Mihail poslan u rat u Ukrajinu u listopadu prošle godine. Mihail je služio vojni rok u mornaričkoj floti 1992. godine i naivno je vjerovao da ga neće poslati u rat u Ukrajinu nego da će kao rezervist obnoviti stare vojne vještine.

“Ništa mu nije bilo jasno kad je dospio u Belgorod gdje je ukrcan u kamaz i odvezen. Već 7. listopada bio je na bojištu. Kao i svi drugi, bio je tamo bez hrane, odgovarajuće odjeće, jeo je orahe. U travnju ove godine je ranjen. Dok su njih četvorica na nosilima držali kolegu dron je na njih bacio granatu. Zadobio je prostrijelne rane od gelera, probušene su mu kosti, oštećeni ligamenti, stvorio se upalni proces… - ispričala je njegova supruga.

Nakon ranjavanja, Mihail je završio u jampoljskoj pukovniji 4. gardijske tenkovske divizije u Naro-Fominsku kraj Moskve, a zatim je raspoređen u tzv. rekonvalescentsku pukovniju (vojna jedinica 11134, 371. pukovnija iste divizije). Prije nego što je prošao vojno liječničku komisiju, poslan je liječnicima u Podolsk. Tamo mu je prošlog ponedjeljka traumatolog dodijelio kategoriju sposobnosti ‘B‘ budući je prošlo šest mjeseci od ranjavanja. 

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Prema riječima Mihailove supruge, medicinski djelatnici u jedinici bili su zbunjeni što je dobio takvu kategoriju sposobnosti nakon brojnih rana od šrapnela i ponovno su ga poslali u vojnu bolnicu u Podolsk.

“Isti doktor mu već u četvrtak daje kategoriju ‘A‘. Sada čeka da ga pošalju na front - kazuje žena.

Zbog ozljeda, Mihail može hodati samo sa štapom, a prema mišljenju liječnika može biti raspoređen u jurišnu brigadu.

"U jedinici se smiju i kroz suze i pitaju pa u kakav napad sa štapom?!?" – veli Mihailova supruga.

„Svakodnevno obilaze njihove barake s popisom i izgovaraju imena: "Ti, ti, ti i ti…". Momci stalno slušaju s lupanjem srca koji će danas biti prozvan - navodi. 

“Tamo u Naro-Fominsku je ležao mladić koji je imao tri otkinuta prsta na desnoj ruci: palac, kažiprst i srednji. I njega su vratili na front s kategorijom ‘B‘ i rekli mu da ponovno uči gađati drugom rukom – ispričala je.  

image
Mikhail Metzel/Afp

Mihail je izgubio sve prednje zube, ali to pitanje, prema riječima njegove supruge, najmanje zabrinjava liječnike i zapovjedništvo. “Ima pet batrljaka umjesto zuba, a ne možeš sa sobom ponijeti blender. Na pitanje kako će tako bez zubi jesti vojničke obroke iz jedinice su odgovorili: “Nema problema gulaš iz limenke je mekan“, kaže Irina objašnjavajući kako se u 14 mjeseci njezin zgodan i snažan muškarac pretvorio u starog bolesnog i krezubog djedicu.

„Smužurao se, pocrnio i ostao bez zuba. Jednostavno su uništili čovjeka – tumači. 

Irina i sama ima invaliditet, izgubila je nogu još u tinejdžerskim godinama. Ali ni to nije bio argument za povratak muža kući.

Kazuje kako će nekoliko stotina vojnika iz rekonvalescentne jedinice Kantemirovske divizije vjerojatno biti poslano na frontu.

Rusko Ministarstvo obrane donijelo je uredbu prema kojoj samo ranjenici i bolesnici s kategorijom “G” imaju pravo napustiti jedinicu. U lipnju je, prema tim pravilima, mobilizirani časnik s gelerom u prsima blizu srca vraćen na front iz bolnice Ministarstva obrane.

image
Arkady Budnitsky/Anadolu Via Afp

Aleksandrin suprug, 44-godišnji tenkist Oleg, našao se u sličnoj situaciji. Mobilizirali su ga i poslali u rat, iako je bio uvjeren da ga zbog godina, kategorije ‘B‘ i nekoliko čireva na želucu neće poslati na front. Aleksandra se dogovorila sa suprugom da će ga pokušati izvući iz rata, a kada je Oleg ljeti dobio dopust, odvela ga je civilnim liječnicima koji su potvrdili čireve i utvrdili erozije. Nakon toga, zapovjedništvo je prihvatilo Olegovo izvješće o prolasku vojne komisije i smjestili su ga u rekonvalescentnu pukovniju Kantemirovske divizije.

"Tri mjeseca ga tamo nitko nije liječio, na kraju su napisali da ima blaži oblik gastritisa, a ožiljci od čira su se nekim čudom nestali. Dobio je kategoriju ‘B‘ i onda su ga opet poslali na front.

“Osim njega ima dosta mobiliziranih, otpuštenih iz 371. pukovnije postrojbe 11134, koji su bili zakazani za operacije i zamjene zglobova. Jednostavno su otpušteni i poslani na front u jurišnu jedinicu zajedno sa zatvorenicima s krivotvorenim dokumentima, kazala je Aleksandra.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:01