StoryEditorOCM
SvijetKORAK NAPRIJED

Romana Jerković: Uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta u kojem korisnici imaju punu kontrolu nad podacima

Piše Ljubica Vuko
30. lipnja 2023. - 14:56
Romana Jerković: Svaki dan milijuni građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i dobili pristup potrebnim uslugamaUred zastupnice Romane Jerković

Nakon 9 sati intenzivnih pregovora, zastupnica Romana Jerković (SDP/S&D) je ispred Europskog parlamenta (EP) 29. lipnja 2023. s Vijećem EU-a postigla preliminaran politički dogovor oko ključnih otvorenih točaka prijedloga Zakona o europskom digitalnom identitetu.

Kako navode u uredu zastupnice Jerković, Komisija je 7. lipnja 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji će biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima. Prijedlogom je predviđeno kako će građani putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet prilikom pristupanju uslugama javnog i privatnog sektora te podijeliti osobne elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona. S pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti servisima javnog sektora i internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob. Korištenje europskog novčanika za digitalni identitet biti će na dobrovoljnoj bazi i neće zamijeniti mogućnost korištenja papirnatih dokumenata.

Nakon što je izvješće zastupnice Jerković (SDP/S&D) dobilo konačno zeleno svjetlo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj 13. – 16. ožujka u Strasbourgu, započeli su pregovori s ciljem postizanja konačnog političkog dogovora.

"Svaki dan milijuni građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i kako bi dobili pristup potrebnim uslugama. Zbog neusklađenog zakonodavstva i tehničkih standarda, pun potencijal digitalnog identiteta ostaje neiskorišten. Ovom reformom postiže se veliki iskorak u poboljšanju kvalitete javnih usluga i komunikacije građana s javnim sektorom, te se pruža veća podrška poduzećima koja posluju preko granica. Kako bi oslobodili potencijal digitalnog identiteta, ključni prioritet za Europski parlament bilo je osigurati usklađenost na EU razini po pitanjima standarda privatnosti, sigurnosti i suvereniteta podataka - mislim da smo s tog aspekta odradili odličan posao na kojeg sam jako ponosna", ističe hrvatska europarlamentarka.

U svojoj srži cilj novog zakonodavstva je olakšati svakodnevni život građana pojednostavljujući im pristup uslugama privatnog i javnog sektora, ne samo unutar vlastite zemlje, već i tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a. Mogućnosti ovog zakonskog prijedloga u smislu poboljšanja i demokratizacije pristupa ključnim javnim uslugama, posebice u manjim sredinama, su brojne, pojašnjavaju u njezinom uredu.

"Uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta temeljen na jednostavnoj i sigurnoj e- aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije, u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki korak naprijed koji će svima omogućiti da se konačno integriraju i da osjete benefite digitalnog društva", zaključila je Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:03