StoryEditor
SvijetHASTA LA VISTA BABY

‘Roboti ubojice su naša budućnost‘, poručuju američki dužnosnici nakon što ih je UN pozvao da koriste samo ljude za ubijanje

Piše Marin Prvan
3. prosinca 2021. - 22:35

SAD su odbacile pozive na obvezujući sporazum kojim bi se regulirala ili zabranila upotreba 'robota ubojica', a umjesto toga su Ujedninjenim narodima predložili 'kodeks ponašanja'. Govoreći na sastanku u Ženevi fokusiranom na pronalaženje zajedničkog jezika o korištenju takozvanog smrtonosnog autonomnog oružja, američki dužnosnik odbio je ideju da se njihovo korištenje regulira kroz 'pravno obvezujući instrument'.

Na sastanku su se vladini stručnjaci pripremali za razgovore na visokoj razini na nadolazećoj konferenciji Konvencije o određenom konvencionalnom naoružanju od 13. do 17. prosinca. 'Po našem mišljenju, najbolji način za napredak... bio bi razvoj neobvezujućeg kodeksa ponašanja', rekao je američki dužnosnik Josh Dorosin na sastanku. Ujedinjeni narodi su domaćin diplomatskih razgovora u Ženevi od 2017. s ciljem postizanja sporazuma o tome kako riješiti korištenje robota ubojica.

Aktivisti i brojne zemlje pozvale su na potpunu zabranu bilo kakvog oružja koje bi moglo koristiti smrtonosnu silu, a da čovjek ne nadzire proces i donese konačnu naredbu za ubijanje. U studenom 2018. šef UN-a, António Guterres, pridružio se pozivu na zabranu, no zasad se zemlje ne slažu ni oko toga postoji li potreba za reguliranjem oružja.

Tijekom rasprave u četvrtak, brojne zemlje, uključujući Indiju i Sjedinjene Države, kritizirale su ideju pravno obvezujućeg sporazuma. Dorosin je inzistirao na kodeksu ponašanja 'koji bi pomogao državama u promicanju odgovornog ponašanja i poštivanja međunarodnog prava'. Protivnici se nisu složili.

'Države imaju povijesnu priliku osigurati značajnu ljudsku kontrolu nad upotrebom sile i spriječiti svijet u kojem strojevi donose odluke o životu i smrti', rekla je Clare Conboy iz Kampanje za zaustavljanje robota ubojica.

'Neovisni proces pregovaranja o novom zakonu o robotima ubojicama bio bi učinkovitiji i inkluzivniji od trenutnih diplomatskih razgovora', rekla je Bonnie Docherty, viša istraživačica za oružje u HRW-u, u priopćenju.

item - id = 1148382
related id = 0 -> 1159058
related id = 1 -> 1158746
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. siječanj 2022 14:29