StoryEditorOCM
Svijetvladimir kao josif

Režim Vladimira Putina osudio je mlade ruske novinare i urednike na dvogodišnji prisilni rad! Nevjerojatno je što su im napakirali

Piše PSD
15. travnja 2022. - 17:30

Poznato je da režim Vladimira Putina ne trpi drugačije razmišljanje, bilo da se radi o političarima poput ubijenoga Borisa Nemcova ili uhićenoga Alekseja Navaljnog, novinarima kao što je ubijena Ana Politkovskaja ili umjetnicima poput Pussy Riot. Zabranjuju se i kažnjavaju čak i građani okupljeni da izraze svoje mišljenje, a novinari mogu završiti u zatvoru i zbog toga što okrutni rat protiv Ukrajine nisu nazvali neisitinitom i glupavom "specijalnom vojnom operacijom".

U tom svjetlu ne čudi prošlotjedna osuda četvero novinara i urednika studentskog lista Doxa, Natalije Tiškevič, Vladimira Metelkina, Ale Gutnikove i Armena Aramjana. Njih četvero osuđeni su na do dvije godine prisilnog rada, i to zato što su pozivali mlade na prosvjede protiv ruske vlasti, javlja Europska federacija novinara, prenosi Oštro.

image

Armen Aramjan, Natalija Tiškevič, Ala Gutnikova i Vladimir Metelkin u ruskoj sudnici 31. ožujka 2022. godine

Kirill Kudryavtsev/AFP

Novinari su uhićeni u travnju 2021. nakon racije u redakciji Doxe, nezavisnog studentskog magazina Visoke ekonomske škole Moskva, a policija je pretražila i njihove stanove. Optuženi su za "uplitanje mladih u nezakonite aktivnosti koje bi mogle biti opasne" i do suđenja su bili u kućnom pritvoru.

Osuđeni su zbog videa iz siječnja 2021. godine tijekom prosvjeda u znak podrške opozicijskom lideru Alekseju Navaljnom. U videu, koji je poslije povukao Roskomnadzor, i koji nije pozivao mlade na prosvjed, izražava se potpora studentima koje su obrazovne institucije kaznile zbog sudjelovanja u prosvjedima.

image

Režim Vladimira Putina dosljedno provodi misao: 'Tko drukčije kaže, taj kleveće i laže i našu će osjetit pest'

AFP

Osuđeni mladi novinari kazali su da će se žaliti na presudu, a Europska federacija novinara zatražila je da se odmah puste na slobodu.

"Snažno osuđujemo ovu presudu te tražimo da se četvero novinara koji su samo obavljali svoju dužnost odmah pusti. Putinov režim neće poraziti slobodne i nezavisne glasove u Rusiji", rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a, piše Oštro.

image

Natalija Tiškevič

Kirill Kudryavtsev/AFP

Ovaj drastični, putinovski način gušenja medijskih sloboda odjeknuo bi daleko jače da se ne zbiva za vrijeme rata u Ukrajini u kojem ruske snage čine niz još brutalnijih zločina. Za koje se mnogi nadaju da će dobiti svoj sudski pravorijek, zahvaljujući i hrabrim novinarima koji o njima pišu, unatoč svim opstrukcijama.

image

Armen Aramjan

Kirill Kudryavtsev/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 07:26