StoryEditorOCM
Svijetteror i diktatura

Putinov režim nema milosti: zbog ovog crteža djevojčica u Rusiji oduzeta je roditeljima

Piše VIJESTI SD
25. ožujka 2023. - 14:48

Prava priroda nekog režima dobro se vidi u odnosu prema demokraciji i ljudskim pravima, pa i ulaženju u rat. Ali njegova prava priroda možda se i bolje može primijetiti u situacijama kao što je na primjer odnos prema djeci. Takav je slučaj ruske 12-godišnje djevojčice koja je spontano dječje crtežom izrazila proturatni stav i našla se pod udarom režima Vladimira Putina.

U središtu ruskog grada Jefremova nalazi se zid prekriven slikama rata. Divovske fotografije maskiranih ruskih vojnika s oružjem i velikim slovima Z i V - simboli takozvane "specijalne vojne operacije" zemlje u Ukrajini.

Ima i pjesma: "Treba imati šake/ Dobro treba željeznu ruku/ Derati kožu s onih/ Koji prijete". To je službena, patriotska slika ruske invazije na Ukrajinu.

Ali u tom gradu, 320 kilometara južno od Moskve, naći ćete još jednu sliku rata u Ukrajini. Potpuno drukčije. Gradska vijećnica Olga Podolskaja pokazuje mi fotografiju na svom mobitelu. To je dječji crtež. S lijeve strane je ukrajinska zastava s natpisom "Slava Ukrajini", s desne ruska trobojnica i natpis "Ne ratu!". Dok rakete lete iz pravca Rusije, na putu im prkosno stoje majka i dijete, piše Steve Rosenberg za BBC.

image

Ni žene nisu pošteđene uhićenja

Alexander Nemenov/AFP

Sliku je u travnju 2022. nacrtala 12-godišnja Maša Moskaljeva. Njezin otac Aleksej Moskaljev, samohrani roditelj, kontaktirao je gradskog vijećnika za savjet. Rekao joj je da je njezina škola nakon što je vidjela Mašin crtež pozvala policiju. "Policija je počela istraživati ​​Aleksejeve društvene mreže. I rekli su mu da je kćer odgajao na loš način", kaže mi Olga.

Uslijedile su optužbe. Zbog antiratne objave na društvenim mrežama, Aleksej je kažnjen sa 32.000 rubalja (oko 415 dolara) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga. Protiv njega je prije nekoliko tjedana pokrenut kazneni postupak. Antiratne objave bile su temelj optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga.

otac u kućnom pritvoru, dijete u dječjem domu

Ovaj put Aleksej se suočava s mogućom zatvorskom kaznom. Trenutno je u kućnom pritvoru u Jefremovu. Njegovu kćer Mašu su - za sada - poslali u dječji dom. Aleksej s njom nije smio ni razgovarati telefonom.

"Mašu nitko nije vidio od 1. ožujka, unatoč našim pokušajima da uđemo u sirotište i saznamo kako je. Ruske vlasti žele da svi budu na vezi. Nitko ne smije imati svoje mišljenje. Ako se ne slažete s onim što netko misli, nemojte čitati njegove objave na društvenim mrežama. Ali nemojte tu osobu staviti u kućni pritvor, a njeno dijete u dječji dom", kaže Olga Podolskaja za BBC.

Stojimo ispred stambenog bloka u Efremovu. Otvara se prozor i čovjek gleda van. To je Aleksej. Ne smijemo s njim komunicirati. Prema pravilima kućnog pritvora, Alekseju je dopušten kontakt samo s odvjetnikom, istražiteljem i popravnom službom.

image

Uhićenje jednog od antiratnih prosvjednika 24. veljače 2022.

AFP

Upravo je stigao odvjetnik Vladimir Bilijenko. Došao je donijeti hranu i piće koje su lokalni aktivisti kupili za Alekseja.

"Jako je zabrinut jer njegova kći nije s njim. Sve ga u stanu podsjeća na nju. Zabrinut je što bi joj se moglo dogoditi. Ako su imali prava pitanja za oca, trebali su ga nazvati da da izjavu. Trebali su pozvati Mašu i razgovarati s njom. Ništa od toga nije učinjeno. Upravo su je odlučili poslati u sirotište. Po mom mišljenju, da nije bilo upravnih i kaznenih prijava koje je Aleksej dobio, ovo se ne bi dogodilo. Čini se da su socijalne službe opsjednute ovom obitelji. Mislim da je to čisto iz političkih razloga. Problemi obitelji počeli su tek nakon što je djevojčica nacrtala tu sliku", kaže odvjetnik Vladimir nakon posjeta Alekseju.

škola zatvorena za javnost

Upoznao sam Aleksejeve susjede i pitao ih što misle o situaciji. "Ona je dobra djevojka i nikad nisam imala problema s njezinim ocem. Ali bojim se išta reći. Bojim se", kaže umirovljenica Angelina Ivanovna.

"Možda bismo mogli skupiti potpise za podršku Alekseju", predlaže mlađa žena. No kad su je pitali za mišljenje o tome što se događa, odgovara: "Žao mi je, ne mogu vam reći." Pitam boji li se mogućih posljedica. "Naravno", odogovara, piše Steve Rosenberg za BBC.

image

Mural u čast Putinu u Kaširi, južno od Moskve

Natalia Kolesnikova/AFP

Kratka je šetnja od stambene zgrade Alekseja do škole br. 9, u koju je Maša išla i gdje je njezin otac rekao da je došla policija zbog Mašinog antiratnog crteža. Škola tek treba odgovoriti na naš pismeni zahtjev za komentar. Kada smo pokušali posjetiti školu, rečeno nam je da ne možemo ući. Naši telefonski pozivi ostali su bez odgovora.

Ali posjetio sam web stranicu škole br. 9. Slike na koje sam naišao podsjećaju me na domoljubni zid koji sam vidio u centru grada. Na početnoj stranici nalaze se Heroji specijalnih vojnih operacija - deseci portreta ruskih vojnika koji su se borili u Ukrajini. Tu su i domoljubne parole: "Sve za pobjedu" i "Podržimo naše momke na prvoj crti!"

‘domovina nikada ne može pogriješiti‘

Vojnici koji su se vratili iz Ukrajine posjetili su školu br. 9 prošlog listopada. U govoru tog dana ravnateljica škole Larisa Trofimova je rekla: "Vjerujemo u sebe i u svoju domovinu koja nikada ne može pogriješiti."

Diljem grada, pristaše obitelji Moskaljev i novinari okupljaju se u zgradi lokalnog suda. Komisija za maloljetnike Efremova poduzima pravne korake kako bi službeno ograničila Aleksejeva roditeljska prava. Ovo je prvo ročište poznato kao "razgovor" sa sucem. Odvjetnik Bilienko kaže da je Aleksej želio osobno doći. No, kućni pritvor ne smije prekinuti da bi došao na sud, iako je riječ o njegovom djetetu.

image

Pred Putinovim sudom našli su se i proturatni novinari studenti Natalia Tyškevič, Vladimir Metelkin, Ala Gutnikova i Armen Aramjan

Kirill Kudryavtsev/AFP

U hodniku zgrade suda aktivistica razvija plakat: "Vratite Mašu njenom ocu!". Policajac joj kaže da ga skloni. Komisija za maloljetnike tek treba odgovoriti na naš zahtjev za komentar o slučaju Alekseja i njegove kćeri Maše.

Jedna od Aleksejevih pobornica, Natalija Filatova, vjeruje da priča o obitelji Moskalijev odražava gušenje neistomišljenika u Rusiji.

"Naš ustav proklamira slobodu govora, slobodu savjesti, potpunu slobodu građana da izraze svoje mišljenje. Ali sada nam je to zabranjeno", kaže mi Natalija, piše Steve Rosenberg za BBC.

Odvjetnik koji čvrsto zastupa optuženog oca, aktivisti koji se bore i prosvjeduju te dobri ljudi koji im materijalno pomažu, pružaju djelić nade u borbi protiv militantnog i monolitnog ruskog režima. Nažalost, prilika za utjecaj međunarodnih organizacija svedena je na minimum pa je sve u rukama Putinovog režima, koji tuži i sudi.

 

image

Vladimir Putin nema milosti prema protivnicima, ma koliko godina imali

Kirill Kudryavtsev/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 08:58