StoryEditorOCM
SvijetTRAŽE NOVI PRISTUP

Revolut poziva EU i države članice: banke ne mogu biti jedina linija obrane, društvene mreže su ‘leglo‘ prijevara

Piše Ljubica Vuko
22. svibnja 2024. - 11:47

Revolut poziva zemlje članice Europske unije – gdje Revolut djeluje kao licencirana banka s više od 30 milijuna korisnika – a time i Vladu Republike Hrvatske, da zauzmu novi pristup u borbi protiv rastućeg problema online prijevara. Podaci pokazuju da je 77 % svih slučajeva prijevare prijavljenih Revolutu u EGP-u u drugoj polovici 2023. započelo na platformama društvenih medija.

U priopćenju za javnost pojašnjavaju kako je inicijativa pokrenuta jer Revolutovi podaci iz 2023. pokazuju da se 61 % slučajeva prijevara koje započinju na društvenim mrežama i 40 % ukupnog iznosa ukradenih sredstava dogodila na Meta platformama (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger). Revolut je također otkrio da su najčešće vrste prijevara, koje utječu na korisnike, prijevare pri kupnji i investicijske prijevare te one čine 70 % odnosno 12 % prijavljenih slučajeva.

Nadalje navode kako je 2023. Europska komisija predstavila nove zakonodavne prijedloge koji uključuju Uredbu o platnim uslugama (PSR), čiji je cilj uvođenje mjera za banke u borbi protiv prijevara lažnim predstavljanjem kao bankovnih zaposlenika. Ministarstva država članica EU sada pokušavaju finalizirati svoje stajalište o tome kako bi trebala izgledati pravila za sprječavanje i otkrivanje prijevara na razini cijele Europske unije, djelujući kao suzakonodavac zajedno s Europskom komisijom i Europskim parlamentom.

Revolut stoga poziva vlade zemalja članica i europske institucije da učine više kako bi pomogle u borbi protiv prijevara na samom izvoru, što su prvenstveno platforme društvenih medija, umjesto da se fokusiraju samo na prijevare lažnim predstavljanjem kao bankovnih zaposlenika. Revolutovi podaci pokazuju da su prijevare s lažnim predstavljanjem činile samo 4 % svih zabilježenih slučajeva prijevara u 2023. godini, ističu također.

“Snažno podržavamo prijedlog Europske komisije za poboljšanje mjera za sprječavanje prijevara. Revolut već ima snažnu zaštitu za milijune svojih korisnika, a naše sofisticirane kontrole za sprječavanje prijevara analiziraju više od pola milijarde transakcija svaki mjesec, kako bismo upozorili naše korisnike ako uočimo prijevarnu transakciju. Međutim, banke ne mogu biti jedina linija obrane od APP prijevara. Naši podaci pokazuju da treba učiniti mnogo više: platforme društvenih medija, a prvenstveno Meta, i dalje su “leglo” prijevara. Ako se želimo boriti protiv prijevara na sveobuhvatan način, moramo djelovati u čitavom lancu. Stoga tražimo od EU-a i država članica da pomognu BigTechu u aktivnom otkrivanju i uklanjanju lažnog sadržaja na izvoru uz upotrebu odgovarajućih alata i mehanizama”, izjavio je Woody Malouf, voditelj odjela za financijski kriminal u Revolutu.

Nadalje navode kako je Revolut otkrio da su u 2023. dvije glavne vrste prijevara izvršene preko društvenih medija u EGP-u:

-Investicijske prijevare: u kojima se pojedincima obećavaju mogućnosti "brzog bogatstva" u zamjenu za "ulaganje" velikih količina novca. Unatoč tome što je to samo 12 % slučajeva, investicijske prevare čine 61 % ukradenog novca.

-Prijevare pri kupnji: koja ima za cilj ljude navesti da kupe određene artikle koji ne postoje ili nisu ono što se reklamira. Ova vrsta prijevare čini 18 % ukradenog novca i premda nije najznačajnija u smislu ukradenih iznosa, najraširenija je vrsta prijevare. Većina slučajeva potječe s platformi s ograničenim mehanizmima kontrole te koje se nedovoljno potiču na primjenu kontrole rizika.

Navode i kako u Hrvatskoj Revolut otkriva sličnu stvarnost u usporedbi s drugim zemljama u Europi. U drugoj polovici 2023. 72 % prijevara došlo je s platformi društvenih medija. Prijevare preko društvenih medija Meta platforma čine 57 % prijavljenih prijevara koje potječu s društvenih medija i 57 % ukupnog ukradenog novca.

“Vlada Republike Hrvatske sada ima priliku, zajedno s drugim lokalnim ministarstvima diljem Europe, predložiti zakonodavne mjere koje obvezuju BigTech da se bori protiv prijevara na razini EU-a. Nadamo se da će jasne obveze i pravi financijski poticaji za BigTech smanjiti razine APP prijevara u EU-u,” zaključuje Malouf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 06:33