StoryEditor
SvijetREAKCIJA

Ressler: Izbjegavanje čestitanja Božića radi blijedih i prolaznih pokusa bilo bi odricanje od Europe

Piše PR
22. prosinca 2021. - 10:00

Hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) oštro je reagirao na prijedlog o izbjegavanju čestitanja Božića koji se opravdavalo time da bi spomen Božića za neke skupine mogao biti uvredljiv.

Kontroverzne smjernice Komisije, koje je predstavila socijalistička povjerenica za jednakost Dalli, izazvale su prošloga tjedna žustre rasprave i u Europskom parlamentu. Dokument koji je povučen nakon brojnih negativnih reakcija, među ostalim, predviđao je da se izbjegne spomen Božića i da ga se preimenuje u "blagdansko razdoblje" kako se nitko ne bi našao uvrijeđen.

U svom govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnik Ressler je istaknuo da je kroz dva milenija obilježavanja Božić postao i daleko više od vjerskog blagdana. Kao jedan od koautora programa Kluba EPP-a „Budućnost kršćanske demokracije”, Ressler je naglasio da se nikada ne smijemo sramiti našeg kršćanske tradicije i identiteta jer je europska kultura kroz stoljeća i stoljeća oblikovana kršćanskim vrijednostima, čak i kada toga nismo potpuno svjesni.

„Apsurdni su zato prijedlozi da se izbjegava i sam spomen Božića, da ga se izbriše ili preimenuje u nekakvo ‘blagdansko razdoblje’. Božić se ugradio u srce našeg kontinenta podsjećajući nas da zastanemo i otvorimo svoje srce prema bližnjima, osobito danas u vrijeme duboke društvene krize”, istaknuo je Ressler.

“Čestitati Božić u 2021. znači osobi nasuprot nama bezrezervno poželjeti sve najbolje. I zato bi izbjegavanje čestitanja Božića - radi blijedih i prolaznih društvenih pokusa - bilo odricanje od Europe kakvu znamo i volimo, kao i odricanje od sebe samih. Želim vam sretan i blagoslovljen Božić te svako dobro”, zaključio je Karlo Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 00:24