StoryEditorOCM
Svijetdrama u epp-u

Renesansa na europskoj desnici ili čista pragmatika mađarskog premijera? Orban iskočio iz redova pučana - da ga ne izguraju

Piše Lola Wright
10. ožujka 2021. - 19:36
Viktor Orban i Fidesz nisu protiv EU-a, nego protiv administracije u Bruxellesu - kaže politologinja Tepavčević  Riccardo Pareggiani/AFP

Eurozastupnici Fidesza podnijeli su ostavku na članstvo u EPP skupini – napisao je mađarski premijer Viktor Orban u pismu čelniku zastupničkog kluba Europske pučke stranke Manfredu Weberu i tako je, piše Politico, iskočio prije nego što je bio odgurnut iz najvećeg bloka u Europskom parlamentu.

Zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) podržao je, naime, prijedlog promjena poslovnika koje omogućavaju lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija. U priopćenju zastupničkog kluba Europske pučke stranke stoji da je "Fidesz sada suočen s postupkom isključivanja iz stranke prema članku 3. statuta EPP-a". Tu odluku treba donijeti Politička skupština EPP-a.

Godine prepucavanja

Godinama traje prepucavanje između vodstva Europske pučke stranke i mađarskog premijera. Orbanov Fidesz je na meti kritika jer podriva demokratske vrijednosti, guši neovisnost pravosuđa i slobodu medija. Nije, međutim, bilo političke volje za njihovo isključenje iz najveće europske obitelji koja okuplja demokršćanske i pučke stranke u Europi. Isključenju Orbanove stranke nije se priklanjala njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) s najjačom nacionalnom delegacijom u Zastupničkom klubu u Europskom parlamentu.

Sada su pak zastupnici EPP-a sa 148 glasova za, 28 protiv i četiri suzdržana prihvatili prijedlog vodstva zastupničkog kluba, što je dogovoren prošli tjedan te je Fidesz suočen s postupkom isključivanja iz stranke.

Na operativnoj razini članstvo Fidesza u EPP-u je suspendirano 2019., između ostaloga i zbog kršenja temeljnih europskih vrijednosti i verbalnih napada Orbana na tadašnjeg šefa Komisije Jean-Claudea Junckera.

Prema procjenama nekih analitičara, zastupnici Fidesza mogli bi se priključiti desno-nacionalnom klubu ECR-a ili skupini ID, te bi, navodi DW, mogli ojačati desničare. Europski konzervativci i reformisti, čiju okosnicu čine zastupnici poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, izražavaju solidarnost s Fideszom.

Šefica Zastupničkog kluba socijalista Iratxe Garcia smatra da je Fidesz trebao biti izbačen prije nekoliko godina, ali je EPP sjedio i gledao kako "Orbanova protudemokratska vlada stalno napada slobode europskih građana".

I šef Renewa Dacian Ciolos ističe da je EPP godinama sramotno davao legitimitet Fideszu, koji je sustavno razarao liberalnu demokraciju u Mađarskoj.

'Antibirokratska' pobuna

Dr. Sanja Tepavčević, koja radi kao istraživačica u Institutu za napredne studije Köszeg u Mađarskoj, podsjeća na to da napetosti na relaciji Fidesz – EPP traju posljednjih četiri-pet godina.

– Negdje od 2017. iz redova Fidesza stiglo je puno neprihvatljivih stavova, a uglavnom je riječ o političkoj retorici, prvenstveno okrenutoj protiv nekih aspekata Europske unije. Mađarska vladajuća stranka je uvijek bila za Europsku uniju, ali, recimo tako, protiv administracije u Bruxellesu. Ni Orban ni Fidesz nikada, naime, nisu govorili o izlasku iz EU-a nego je tu riječ o nezadovoljstvu nekim aspektima koji su viđeni u Poljskoj i drugim zemljama Višegradske skupine - ukazala je stručnjakinja za međunarodne odnose.

Sljedeće godine najavljeni su parlamentarni izbori u Mađarskoj, pa neki analitičari kažu da bi Orbanu moglo štetiti izbacivanje iz najjače europske obitelji.

– Teško je to procijeniti. S jedne strane, uvijek je dobro biti dio nečeg većeg, kao što je EPP, ali, s druge strane, postoje i neki aspekti za koje Mađarska i zemlje Višegradske skupine smatraju da nisu uzete u obzir u Uniji – rekla je politologinja.

Hoće li odlazak Fidesza donijeti dodatne bodove EPP-u ili mu to može donijeti štetu?

Sužen manevarski prostor

– Orban ima pristaše i protivnike u Mađarskoj, ali i u Europskoj uniji. EPP je dio političke elite koja Orbana proziva kao "diktatora“, pa s obzirom na takvu reputaciju odlazak njegovih zastupnika ne bi trebao štetiti tom velikom klubu. EPP će i nakon odlaska zastupnika Fidesza biti najjača skupina, ali 11 ruku uvijek dobro dođe, pa situacija nije crno-bijela. Manji broj zastupnika dugoročno, naime, može suziti mogućnosti i manevre EPP-a – istaknula je dr. Tepavčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 11:33