StoryEditor
SvijetKOMUNJARE LAŽU

Rehabilitacija Nikole Kalabića: novo dno politike u Beogradu, prst gore za četničkog zločinca

12. siječnja 2017. - 23:39
Nikola-Kalabic

U onoj Jugoslaviji gotovo da nije bilo đaka ni odraslog čovjeka koji nije čuo za zločine čuvenog četničkog vojvode Nikole Kalabića (poznatog i pod ratnim nadimcima Ras - Ras i Čika Pera), zapovjednika Gorske kraljeve garde Draže Mihailovića, kojeg je prema službenoj historiografiji i izdao, pa je u akciji Ozne đeneral i ratni ministar vojske Kraljevine Jugoslavije kod Višegrada pao u ruke vlastima te je strijeljan 17. srpnja 1946. godine.

E, za tog Kalabića u tijeku je proces za rehabilitaciju na Višem sudu u Valjevu, pokrenut na inicijativu obitelji, a unuka Vesna kaže kako želi skinuti "ljagu s dedina imena", pozivajući se na navode prote i nekadašnjeg četnika Mihaila Danilovića prema kojem njezin djed nije izdao "Čiča Dražu" (kojega je srpsko pravosuđe već rehabilitiralo 2015. godine).

Moj je deda divan!

U jugoslavenskoj literaturi pretežito se iznosilo kako je Kalabić nakon uhićenja u prosincu 1945. pristao surađivati s Oznom u akciji hvatanja Mihailovića, a zauzvrat je tražio imunitet. Kako se o njemu više ništa nije čulo, raširile su se priče kako je ubijen odmah nakon Draže, kako je još dvadeset godina živio pod drugim imenom u Beogradu ili inozemstvu, te kako ga je jedna od preživjelih četničkih žrtava prepoznala u kavani, pa je ubijen u tučnjavi.

Kalabića je komunistička vlast, nakon što ih je doveo do Mihailovića, najvjerojatnije odmah likvidirala, s tim da nikad nisu objavljeni podaci o lokaciji na kojoj se to dogodilo, a za narodnog neprijatelja proglašen je u rujnu 1946. kad mu je i oduzeta imovina, a tek je 2011. godine i službeno proglašen mrtvim.

Valjevski proces tek je nastavak niza rehabilitacija ratnih zločinaca; nakon Draže, u Srbiji je u tijeku i proces rehabilitacije kvislinga i predsjednika srpske vlade za vrijeme njemačke okupacije Milana Nedića, dok je Srpska pravoslavna crkva još 2005. za sveca proglasila Milorada Vukojičića, egzekutora zloglasne četničke crne trojke - poznatog po klanju civila, osobito partizanskih žena i djece u crnogorskim Pljevljima - zloglasnog nadimka 'Maca' (po oruđu kojim se koristio u pokoljima) a koji je kao ratni zločinac strijeljan nakon rata.

- Moj deda nije državni neprijatelj, on je bio jedan divan čovek. A ovo što oni izmišljaju, svaka im čast - rekla je Vesna Kalabić, a uoči rehabilitacije srpska narodna epika opjevala je Kalabićev slučaj utvrdivši: "Komunjare lažu lažu - da si izdo Čiča Dražu!"

Goran Branković, odvjetnik vojvodine unuke, na tom je tragu prisnažio kako je Kalabić bio "jedna od najznačajnijih figura u ravnogorskom pokretu, čuveni geometar, poštovan porodični čovek, častan oficir, izuzetan starešina, a likvidiran je iz političkih, nacionalnih i ideoloških razloga".

Ugledan građanin!

Njegovi potomci tvrde da nema dokaza prema kojima je Kalabić odgovoran za zločine, te da će sud na osnovi dokaza "razotkriti gnusne laži koje su o njemu širili komunisti", no povjesničarka Jelena Đureinović navodi da dokumentacija i prepiske iz ratnog razdoblja potvrđuju njegovu odgovornost za "čišćenje" komunista, teror, pljačke, premlaćivanje i masovne masakre nad civilima u Srbiji.

Povjesničar Srđan Milošević zaključuje kako je riječ o još jednom procesu rehabilitacije četničkog pokreta, premda se radi o notornom zločincu, a nakon procesa Srbija će dobiti "još jednog uglednoga građanina kojega su komunisti upropastili".

Valjevski sud odgodio je raspravu do veljače kad bi trebali na uvid dobiti dokumentaciju iz Arhiva Jugoslavije po kojoj se Kalabić našao u krugu ratnih zločinaca.

Kad se spusti pijana garda

U izvještaju jednog od pripadnika Gorske straže potajno upućenog Draži Mihailoviću stoji i ovo:

- Varošicu Stragare zapalili su zato što su od prvog do posljednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo djelo Kalabića, čim je stupio na tlo svoga ozemlja

- od cjelokupnog br. stanja koje su poklali 50 posto su nevine žrtve. Znam da podnose izvještaj da su poklani kao krivci.

- Narod kada čuje da četnici dolaze u selo, više se plaše nego kada dolaze Nijemci, Bugari, Arnauti i svaka druga vjera. Jer oni svi kada dolaze, ako treba nekoga protjerati ili ubiti, oni protjeraju ili ubiju, ali ovi prebiju da nakon tri dana mora dotična osoba umrijeti. Navest ću Vam samo jedan slučaj, a takvih slučajeva ima dosta.

- Kalabić ni jedan obrok ne jede bez pečenja.

- Vode borbu s partizanima koji im se uvijek izvuku, oni zatim zađu po selima i pokolju onaj nevini narod, i podnose izvještaj kako su u borbi nanijeli gubitke partizanima.

- Mogu samo Vam reći to da narod psuje majku Kralju, Vama — Draži i svima redom, kažu kad je ovakva Garda, kakva je ta druga vojska. I podvlačim Vam da je narod jako ogorčen, i nemam riječi kojima bih izrazio koliko narod vapi za pomoći.

O Kalebićevu ratnom djelovanju svjedoče i njegove upute podređenima:

'Za klanje komunista molim te dobro tu stvar provjeri. Ispitaj još bar tri čovjeka. Za te ljude koje treba zaklati. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuha od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa u večer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne izvršiš...'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 17:41