StoryEditorOCM
SvijetNA LJUTU RANU...

Reakcija na rezoluciju Knesseta o odbijanju palestinske države: Hamas pozvao PLO da povuče priznanje Izraela

Piše Damir Pilić
20. srpnja 2024. - 18:58

Situacija na Bliskom istoku se dodatno komplicira: nakon što je u četvrtak ujutro izraelski parlament izglasao rezoluciju kojom se odbija uspostava palestinske države, već u četvrtak navečer Hamas je pozvao Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) da povuče svoje priznanje Izraela.

Zapravo se radi o zajedničkoj izjavi koju je, uz Hamas, potpisala i druga palestinska islamistička organizacija koja operira u Pojasu Gaze – Islamski džihad.

Kako navodi bliskoistočni portal The Cradle, u izjavi se poziva PLO i njegovo zakonodavno tijelo, Palestinska uprava (PA), da „povuku svoje priznanje cionističkog entiteta, kao odgovor na odluku Knesseta da ne prizna palestinsku državu”. Izjava je sastavljena u Dohi, nakon sastanaka između predstavnika dviju palestinskih frakcija.

„U svjetlu iskazanog stajališta Knesseta o odbijanju prava palestinskog naroda da uspostavi svoju neovisnu državu, danas se od Palestinske uprave traži da zauzme jedinstveni stav kako bi se suprotstavila ovim pokušajima da se izbriše palestinsko pitanje. Pozivamo čelništvo PLO-a da povuče priznanje cionističkog entiteta, ističući istodobno pravo našeg naroda da osnuje svoju neovisnu državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom, te pravo povratka za izbjeglice”, stoji u izjavi.

image

Predsjednik PLO-a Mahmoud Abbas (na čelu stola)

Thaer Ghanaim/Afp

Palestinska uprava osnovana je nakon što su PLO i Izrael, pod patronatom SAD-a, 1993. potpisali Sporazum u Oslu, koji je trebao trasirati put prema palestinskoj državnosti u zamjenu za odustajanje PLO-a od oružanog otpora. No, u praksi ne samo što nije došlo do stvaranja palestinske države, nego je nakon tog sporazuma Izrael još učvrstio okupaciju palestinskih teritorija i ubrzao uspostavu ilegalnih naselja, da bi ovom najnovijom rezolucijom dodatno zabio čavao u lijes palestinske države.

Izrael protiv čitavog svijeta

Podsjetimo, u četvrtak ujutro izraelski Knesset većinom je glasova potvrdio rezoluciju kojom se negira palestinska državnost. Od 120 zastupnika Knesseta, za rezoluciju je glasalo njih 68: osim vladajuće desničarske koalicija premijera Benjamina Netanyahua, za tu je odluku glasalo i nekoliko oporbenih stranaka, uključujući centrističku Stranku nacionalnog jedinstva Bennyja Gantza.

image

Benjamin Netanyahu

Abir Sultan/Afp

„Knesset se čvrsto protivi uspostavi palestinske države zapadno od Jordana. Uspostava palestinske države u srcu zemlje Izrael predstavljat će egzistencijalnu opasnost za Državu Izrael i njezine građane, produžit će izraelsko-palestinski sukob i destabilizirati regiju. Bit će samo pitanje vremena dok Hamas ne preuzme palestinsku državu i pretvori je u radikalnu islamsku terorističku bazu, radeći u koordinaciji s osovinom predvođenom Iranom na eliminaciji Države Izrael”, stoji u rezoluciji.

Knesset je prethodno u veljači donio rezoluciju kojom se odbija jednostrana uspostava palestinske države bez mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca. No, ova nova nova rezolucija u potpunosti odbacuje palestinsku državnost, čak i kao dio bilo kojeg budućeg mirovnog sporazuma.

Valja uočiti da ova rezolucija ide ne samo protiv palestinskih težnji, nego i protiv jednodušnog stava međunarodne zajednice da se izraelsko-palestinski sukob može riješiti samo „dvodržavnim rješenjem”, odnosno uspostavom nezavisne palestinske države koja se postojati uz Državu Izrael. Takvo dvodržavno rješenje podržava i najveći izraelski saveznik – Sjedinjene Američke Države.

No, Izrael je već pokazao da uopće ne „zarezuje” stavove i odluke međunarodne zajednice, što je potvrdilo i donošenje ove rezolucije. Zato su Hamas i Islamski džihad i objavili predmetnu izjavu. PLO se još nije oglasio o njihovom zahtjevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 00:05