Svijetprosvjedi diljem zemlje

Raste broj mrtvih: naš politolog pojašnjava što se događa u Iranu

Piše Lola Wright
2. siječanj 2018. - 11:08

Dramatične snimke stižu iz Irana, gdje se posljednjih dana prosvjedi šire poput požara. Prosvjednici su bijesni zbog lošega gospodarskog stanja, a to je preraslo u revolt protiv klerikalne elite i iranske vanjske politike u regiji, navodi Reuters.

Stanje je iz dana u dan sve napetije, a iranska državna televizija javlja kako je u novogodišnjoj noći u nekoliko gradova poginulo najmanje deset osoba.

Iranski predsjednik Hasan Rohani kazao je kako građani imaju potpunu slobodu kritizirati vlast, a pokazao je razumijevanje i za njihove zahtjeve za poboljšanje ekonomske situacije. Ipak, jasno je dao do znanja da neće tolerirati nasilje i uništavanje imovine.

Policija je tako suzavcem i vodenim topovima rastjerivala prosvjednike s teheranskog trga Enghelab. Zapadni mediji javljaju kako su neki prosvjednici palili automobile i izazivali štetu. Na zapadu zemlje u Dorudu prosvjednici su oteli vatrogasni kamion i pustili ga na nizbrdici. Gradonačelnik je na državnoj televiziji izvijestio kako je taj kamion udario u automobil u kojemu su dvije osobe smrtno stradale.

Po nekim izvješćima, prosvjednici su palili fotografije vođe Islamske revolucije iz 1979. godine, ajatolaha Homeinija, predsjednika Rohanija i zapovjednika elitnih snaga iranske revolucionarne garde, te tražili svrgavanje aktualne vlade. General brigadir Revolucionarne garde Esmail Kossari zaprijetio je prosvjednicma "željeznom šakom". Na društvenim mrežama je objavljeno kako je uhićeno između 100 i 800 osoba, ali ta informacija nije potvrđena.

'Ovo je ustanak radničke klase'

Višednevni prosvjedi u Iranu najsnažniji su izazov vjerskom vodstvu zemlje još od tzv. Zelenog pokreta iz 2009. godine, kada je došlo do pobune protiv tadašnjeg ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

 

Specijalist za Iran Vedran Obućina kaže kako ne bi uspoređivao nemire iz 2009. godine i sadašnje prosvjede.

- U 2009. godini dogodio se pokret srednje klase u Teheranu, a ovo je ustanak radničke klase izvan Teherana. Zanimljiva stvar je što je cijeli ovaj prosvjed započeo u Mašhadu, drugom najvećem gradu u Iranu, koji je vjersko i konzervativno središte. Tamo su prosvjedi započeli s potporom Ebrahima Raisija, bivšeg kandidata na izborima protiv Rohanija, u nadi kako će konzervativci time dati politički udarac na gospodarskom planu aktualnom iranskom predsjedniku. Međutim, činjenica je da je to izmaklo kontroli i da sada imamo novi pokret za demokraciju koji jasno kazuje vladi da su u poziciji vladanja isključivo jer narod to dopušta.

Zapravo je to poruka vlasti da se stvari moraju mijenjati u Islamskoj Republici te se moraju ispuniti obećanja generacija bivših predsjednika kao i srž Islamske revolucije, a to je prije svega socijalna pravda i miroljubiva politika u svijetu. No, više-manje se uvijek radilo o socijalnoj pravdi, dakle, da se ispuni zaposlenost, iskorijeni korupcija, ostvari kvalitetno školovanje, zdravstvo... Postoji tu i bunt protiv islamskih pravila, no ne mislim da se radi o udaru protiv Islamske Republike kao države. Iranci, naime, kroz Islamsku Republiku proiciraju svoju nacionalnu snagu gotovo kao bunt ili inat prema svijetu u smislu: "mi smo islamska republika jer mi to možemo" – rekao je stručnjak za Iran i Bliski istok.

Prevelika očekivanja

On ističe kako se nezadovoljstvo prelilo na ulice najprije zbog prevelikih očekivanja za brzi oporavak nakon godina sankcija.

– Rohani je obećao med i mlijeko, ali to nije mogao brzo napraviti, pogotovo u sektoru poljoprivrede. Kao drugo, Rohani nije uspio riješiti pitanje korupcije koja jednostavno prožima cjelokupni politički i gospodarski sustav. I treće, predsjednik nije uspio popraviti standarde školovanja, zdravstva i ostalih javnih politika, pa je to često čak i politički argument desnice, odnosno iranskih konzervativaca, kao i populista poput Ahmadinedžada. On je nedavno imao veliki istup u javnosti i napao je i predsjednika parlamenta i čelnike sudstva, a ajatolah je reagirao i ušutkao ga – saznali smo od riječkog politologa.

Neki analitičari tvrde kako Izrael i Zapad priželjkuju nekakvu "obojanu" revoluciju u Iranu, a drugi ukazuju na rizik zbog moguće reprize libijskog i sirijskog scenarija u toj zemlji.

Prema riječima stručnjaka Instituta za europske i globalizacijske studije, policija je izišla na ulice i pokušava smiriti stvari jer "vlast sebi ne može dopustiti da udari na narod".

– To bi zapravo bilo ono što je šah Pahlavi radio protiv naroda i što je dovelo do revolucije. Mislim da se stvari ipak neće oteti kontroli. Teško je očekivati da može doći do nekih ogromnih prosvjeda i demonstracija koje bi postale nasilne. Mislim da se to ne bi usudili zbog stalnog podsjećanja na povijest, pa nitko ni ne želi preuzeti takvu ulogu – procijenio je Obućina.

Rohani kritizirao Trumpa
Iranski predsjednik Rohani uputio je oštre kritike na račun američkog lidera Donalda Trumpa koji je dao podršku prosvjednicima, a na Twitteru je objavio kako "represivni režimi ne mogu trajati vječno".

Obućina naglašava kako je Trumpova podrška za prosvjednike jako loša jer diskreditira i delegitimizira njihovu borbu.

Devet ubijenih tijekom noći, svjetski dužnosnici pozivaju na osiguravanje prava slobode izražavanja
Devet je osoba ubijeno u Iranu tijekom noći u valu protuvladinih prosvjeda koji je započeo u četvrtak, a uhićene su stotine, objavili su u utorak državna televizija i službeni izvori.

Devet osoba ubijeno je u nekoliko gradova u pokrajini Isfahan. Šest je prosvjednika ubijeno u sukobima s policijom dok su pokušavali zauzeti policijsku stanicu u Kaderidžanu a dijete staro 11 godina i njegova oca, prema navodima državne televizije, ustrijelili su prosvjednici u Homeinjašaru. Mladi pripadnik državne paravojne Revolucionarne garde ubijen je a drugi je ranjen u pucnjavi u Kahriz Sangu.

Prema televizijskom izvješću još je jedan pripadnik Revolucionarne garde, koji je ranije bio identificiran kao policajac, ubijen u ponedjeljak u gradu Nadžafabadu. Prema televiziji njegova je smrt dokaz da su neki prosvjednici naoružani.

Deseci tisuća ljudi prosvjeduju širom zemlje od četvrtka zbog skupoće, nezaposlenosti te protiv klerikalne elite i iranske vanjske politike u regiji. U prosvjedima je dosad život izgubilo više od 20 osoba.

Prema televiziji u Isfahanu je u ponedjeljak navečer uhićeno oko stotinu osoba, a službeni izvore prenose da je od subote u glavnom gradu Teheranu uhićeno 450 osoba. "Dvjesto osoba uhićeno je u subotu, 150 u nedjelju i oko stotinu u ponedjeljak", kazao je zamjenik guvernera teheranske pokrajine ali Ashar Naserbaht, prema poluslužbenoj novinskoj agenciji ILNA u utorak. 

Svjetski dužnosnici pozivaju na osiguravanje prava slobode izražavanja u Iranu

Europska unija je u ponedjeljak izrazila "nadu" da će biti zajamčeno pravo na prosvjede u Iranu, gdje već peti dan traju prosvjedi zbog gospodarske situacije i protiv režima predsjednika Hasana Rohanija. "Zadnjih dana smo pratili prosvjede iranskih građana. Bili smo u kontaktu s iranskim vlastima i nadamo se da će pravo na mirno prosvjedovanje i na slobodu govora biti zajamčeno nakon izjava koje je predsjednik Rohani dao u javnosti", rekla je glasnogovornica čelnice europske diplomacije Federice Mogherini u priopćenju. "I dalje ćemo pratiti događaje", dodala je.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u ponedjeljak je pozvao Iran da otvori sadržajnu raspravu o pitanjima koja su postavili prosvjednici za koja je kazao da su "legitimna i važna". Johnson je pozvao na poštivanje slobode izražavanja i prava mirnog prosvjedovanja. "Britanija pažljivo prati događaje u Iranu. Vjerujemo da mora biti sadržajne rasprave o legitimnim i važnim pitanjima koja su otvorili prosvjednici i očekujemo da će iranske vlasti do dozvoliti", napisao je na Facebooku.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog smrti prosvjednika u Iranu i pozvao je iransku vladu na poštivanje ljudskih prava. "Pozivamo iransku vladu na poštivanje prava prosvjednika da se sastaju i mirno prosvjeduju", rekao je Gabriel. "Nakon sukoba posljednjih dana, sve je važnije da se sve strane suzdrže od nasilnih djela."

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u  prvim tvitovima u 2018.  poručio da je u Iranu stiglo "vrijeme za promjene". "Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč jako lošem sporazumu sklopljenom s Obaminom vladom", ocijenio je. "Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je oteto, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni." Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim. Njegova administracija redovito kritizira međunarodni nuklearni ugovor potpisan 2015. kako bi jamčio mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa dok se EU  svesrdno zauzima za taj povijesni ugovor koji, smatra, sprječava utrku u naoružavanju na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaželio je u ponedjeljak uspjeh iranskim protuvladinim prosvjednicima, odbacujući kao smiješne optužbe Teherana da iza prosvjeda stoji Izrael. "Želim iranskom narodu uspjeh u njihovoj plemenitoj borbi za slobodu", rekao je Netanyahu u videu stavljenom na Facebook. "Hrabri Iranci izlaze na ulice. Traže slobodu. Traže pravdu. Traže temeljne slobode koje su im uskraćene desetljećima. Iranski okrutni režim rasipa desetke milijardi dolara šireći mržnju", rekao je.

Iranski dužnosnici najavili obračun s prosvjednicima

U ponedjeljak, iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da će iranski narod odgovoriti izgrednicima. "Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini", kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenijela je internetska stranica predsjedništva. "Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode", rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme. "Ova vlada nema sve pod svojom kontrolom", naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici.On je u nedjelju istaknuo da Iranci imaju pravo prosvjedovati i kritizirati vladu, no da njihove akcije ne smiju rezultirati nasiljem ni uništavanjem javne imovine. 

Policija je prema izvješćima s društvenih mreža koristila i vodene topove i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike u više gradova, uključujući Teheran. Dio prosvjednika palio je automobile i napadao policijske postaje.

Nakon što je u nedjelju poslijepodne ograničen pristup društvenim mrežama Telegram i Instagram u Iranu putem mobitela, korisnici interneta u ponedjeljak su ponovno imali pristup.  U nedjelju su Telegram i Instagram blokirani uz optužbe da "proturevolucionarne" skupine sa sjedištem u inozemstvu koriste društvene mreže, posebice Telegram, za pozive na prosvjede i korištenje Molotovljevih koktela i vatrenog oružja.

Strane agencije pišu da su prosvjedi koji su započeli u četvrtak najmnogoljudniji u Islamskoj Republici Iranu od 2009. kad su održane demonstracije zbog spornog ponovnog izbora tadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Hina

#IRAN