StoryEditor
Svijetne slaže se

Raspravu o cijepljenju djeteta odnijeli su na sud: odbije li majka odluku, mogla bi platiti gotovo 10 tisuća eura kazne!

Piše PSD
23. veljače 2022. - 22:23

Robitelji koji imaju zajedničko skrbništvo nad djetetom koje ide u vrtić u Švicarskoj imali su različita stajališta o tome treba li dijete cijepiti. Otac se zalagao za cijepljenje, ali majka nije htjela zbog čega se nikako nisu mogli složiti. U tu priču tada je otac pozvao i sud, piše Fenix magazin.

Obiteljski sud je naložio da se dječak cijepi protiv difterije i tetanus, protiv ospica, zaušnjaka, rubeole te protiv pneumokoka. Ako ovo majka odbije izvršiti, maksimalna kazna koju bi mogla platiti iznosi 10 000 franaka odnosno 9 600 eura. 

Sredinom listopada 2021. godine majka je uložila prigovor u kojem je navela da cijepljenje predstavlja tjelesnu ozljedu te da je gotovo sva cjepiva imaju nuspojave i opasnosti za koje ona vjeruje da su daleko veće od koristi koje pružaju. 

Vijeće za zaštitu djece i odraslih Višeg suda u Aargauu ponovno je procijenilo slučaj i odbacilo majčinu tužbu. Niži sud već odlučio u skladu sa specifikacijama Saveznog vrhovnog suda te se također konzultirao s dječakovim obiteljskim liječnikom. Vrhovni sud također je došao do zaključka da argumentima i studijama navedenim u tužbi “nedostaju dokazi”.

Dakle, ostaje ista presuda: majka mora cijepiti dječaka. Inače može biti kažnjena. Uz to, mora platiti i troškove sudskog postupka od 1.000 franaka, kao i troškove muževog odvjetnika od 1.300 franaka, što je ukupno oko 2.200 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 07:42