StoryEditorOCM
Svijetvelik korak

Raspravlja se o ulasku Finske i Švedske u NATO savez: ‘Sami će odlučiti o tome, naša vrata su im širom otvorena‘

Piše Hina
8. travnja 2022. - 07:26

Mogućnost pridruživanja Finske i Švedske NATO-u bila je jedna od tema razgovora na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Saveza u Bruxellesu ovog tjedna, javlja agencija Reuters pozivajući se na riječi neimenovanog visokog dužnosnika State Departmenta.

Američki državni tajnik Antony Blinken imao je kratak razgovor s finskim ministrom vanjskih poslova, dodao je isti izvor.

"Očito će te zemlje to same odlučiti", rekao je neimenovani dužnosnik. "Vrata saveza ostaju otvorena i raspravljalo se o toj potencijalnoj kandidaturi".

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je dvije nordijske zemlje da razmisle o pridruživanju Sjevernoatlantskom savezu. Od početka invazije 24. veljače, istraživanja javnog mnijenja koje su naručili finski mediji pokazala su da je sada većina Finaca za ulazak u NATO.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je ranije novinarima da će Finska u narednim tjednima razjasniti sljedeće korake u vezi s mogućom odlukom o traženju članstva u NATO-u.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi Rusija, ako Finska i Švedska uđu u NATO, morala "izbalansirati situaciju" vlastitim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 13:30