StoryEditor
SvijetNAKON BREXITA

Raspada li se Velika Britanija i dolazi li kraj nekad moćnom Kraljevstvu? Velika analiza potresa koji će Škoti 2023. prirediti Englezima

Piše Damir Pilić
9. svibnja 2021. - 15:53
SHUTTERSTOCK

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za neovisnost Škotske, četvrti put zaredom pobijedila je na izborima za regionalni parlament, što bi moglo dovesti do drugog referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je prvi referendumu 2014. završio rezultatom 55:45 za unitariste.

Kako je objavilo Izborno povjerenstvo u Edinburghu, SNP je osvojio 64 od 129 mjesta u regionalnom parlamentu u Holyroodu, čime je ostao korak do apsolutne većine od 65 zastupnika. No, kako su Zeleni (koji također traže neovisnost Škotske) osvojili osam mjesta, independistički blok ima jasnu većinu od 72 glasa.

image
SHUTTERSTOCK

„Čini se kako nema dvojbe da će škotski parlament imati većinu koja će podupirati neovisnost”, rekla je nakon objave rezultata škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon za TV-mrežu Sky News.

Obraćajući se potom svojim pristašama, poručila je da „jednostavno nema demokratskog razloga da (britanski premijer) Boris Johnson ili bilo tko drugi pokuša onemogućiti škotski narod da odlučuje o vlastitoj budućnosti”.

„Još jedan škotski referendum o neovisnosti jest volja zemlje”, rekla je Sturgeon, dodavši da „bilo koji političar iz Westminstera koji stoji na putu škotskom referendumu o neovisnosti ne kreće u borbu sa SNP-om, već s demokratskim željama škotskog naroda”.

„U toj borbi nećete uspjeti”, upozorila je škotska premijerka, koja je u svom okrugu u Glasgowu uvjerljivo pobijedila s preko 60 posto glasova.

Faktor promjene - Brexit

Sturgeon se u subotu, kad je već bilo jasno da SNP pobjeđuje, obavezala da će joj prioritet biti borba protiv pandemije, ali je dodala kako će se zalagati i za novu priliku da građani Škotske na referendumu odluče o budućem ustrojstvu države, odnosno o škotskoj neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva.

image
Nicola Sturgeon
Andy Buchanan/AFP

„Ako je to doista rezultat ovih izbora, danas obećavam da ću se odmah vratiti na posao kako bih ponovno pokrenula ovu državu nakon Covida-19 i, kad za to dođe vrijeme, da ću joj ponuditi još jedan izbor za bolju budućnost”, poručila je škotska premijerka.

Održavanje referenduma o neovisnosti, međutim, ne ovisi samo o željama škotskih independista, već ga mora odobriti vlada u Londonu. Britanski premijer Boris Johnson već je najavio da njegova vlada nije sklona tom scenariju.

„Referendum u sadašnjim okolnostima je neodgovoran i nepromišljen", izjavio je Johnson za list Daily Telegraph.

Johnsonovo protivljenje novom škotskom referendumu za neovisnost nije od jučer – i ranije je izjavljivao da se takvo glasanje može dogoditi „jednom u generaciji”, te da u bliskoj budućnosti ne bi

trebalo očekivati novi referendum. Drugim riječima: dragi Škoti, imali ste priliku 2014. godine i tko vam je sada kriv.

Kako smo već naveli, na spomenutom referendumu 2014. za neovisnost Škotske glasalo je 45 posto birača, dok je njih 55 posto glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. No politički kontekst u međuvremenu se promijenio, na što je najviše utjecao Brexit, izglasan dvije godine nakon referenduma o neovisnosti.

Škoti žele biti u EU

Podsjetimo, građani Velike Britanije su se 2016. tijesnom većinom od 52 posto glasova odlučili za napuštanje Europske unije. No u Škotskoj (kao i u Sjevernoj Irskoj) većinsko je raspoloženje bilo suprotno – čak 62 posto škotskih građana tada je glasalo za ostanak u EU. Izlazak iz Europske unije podržalo je tek nešto više od trećine Škota.

Vladajuća škotska stranka, uključujući i premijerku Sturgeon, smatra da je Brexit radikalno promijenio situaciju, te da bi Škoti u novonastalim okolnostima većinski glasali za neovisnost. Štoviše, Sturgeon je već davno najavila da će Škotska, ako njeni građani na referendumu izglasaju neovisnost, tražiti ponovno pridruženje Europskoj uniji.

Čini se da škotska premijerka ne govori napamet, jer njezine riječi potvrđuju i istraživanja javnog mnijenja, koja doista sugeriraju promjenu škotskog stava prema ideji neovisnosti.

Dok je većina anketa u razdoblju od 2017. do 2019. ukazivala da Škoti većinski i dalje žele biti dijelom Ujedinjenog Kraljevstva, u zadnjih godinu-dvije čak je 14 anketa pokazalo da je podrška neovisnosti postala natpolovična, odnosno da se kreće u rasponu od 51 do 59 posto. Recimo, lanjsko istraživanje instituta Savanta ComRes za list The Scotsman pokazalo je da 58 posto Škota želi raskid veza s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Novi referendum do kraja 2023.

Zahtjev za novi referendum o neovisnosti škotska premijerka javno je uputila još u jesen 2019. godine, nakon parlamentarnih izbora u Britaniji na kojima je njezin SNP osvojio čak 48 od 59

zastupničkih mjesta predviđenih za Škotsku. Već tada Sturgeon je izjavila da će britanski premijer Johnson morati dozvoliti novi referendum o odcjepljenju Škotske:

„Morat će se fokusirati na stvarnost i prihvatiti da je Škotska nacionalna stranka dobila mandat za organizaciju novog referenduma o odcjepljenju”, poručila je tada Sturgeon, obećavši da će novi referendum organizirati do kraja 2023. godine, pod uvjetom da na izborima za škotski parlament u svibnju 2021. osigura većinu.

Sada su ti izbori došli i prošli, a premijerka je osigurala većinu. Ostaje još „samo” da u nužnost održavanja novog referenduma uvjeri i britanskog premijera Johnsona, koji se, rekosmo, protivi toj zamisli.

image
Boris Johnson
Oli Scarff/AFP

London kao Madrid

Štoviše, Johnson je škotskoj premijerki ovih dana napisao pismo u kojem je otvoreno iznio svoju unitarističku viziju Velike Britanije:

„Strastveno vjerujem da se interesima ljudi širom Velike Britanije najbolje može služiti ako radimo zajedno”, poručio je Johnson u pismu koje je citiralo Udruženje za tisak.

Analitičari ocjenuju da Johnson prema Škotskoj i ideji škotske neovisnosti ima jednako tvrdi gard kao što ga španjolska vlada ima u odnosu na Kataloniju. Kao što znamo, pokušaj Katalonaca iz 2017. da se referendumski odcijepe od Madrida španjolska je vlada ugušila silom, uključujući i visoke zatvorske kazne za vođe secesije i organizatore referenduma. No Škoti su, kažu znalci, ipak značajno prgaviji od Katalonaca.

Ako bi se odcjepljenje Škotske doista dogodilo, to bi bio najveći udarac za Ujedinjeno Kraljevstvo još od irske neovisnosti prije sto godina. Mnogi drže da bi to bio i kraj samog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 17:03