StoryEditor
SvijetDiplomatski rat

Raskol zbog novog vojnog pakta, Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije! ‘Ta brutalna odluka podsjeća na ono što je Trump radio‘

Piše JL
17. rujna 2021. - 22:39

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u petak navečer da Francuska povlači svoje veleposlanike u SAD-u i Australiji na konzultacije zbog trostranog vojnog pakta SAD-a, Velike Britanije i Australije (Aukus), donosi NBC.

Le Drian je u priopćenju poručio da je odluka, na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona, "opravdana iznimnom ozbiljnošću posljednjih objava Australije i Sjedinjenih Država".

Rekao je da je australsko otkazivanje velikog ugovora o kupnji francuskih konvencionalnih podmornica u korist podmornica na nuklearni pogon izgrađenih američkom i britanskom tehnologijom "neprihvatljivo ponašanje".

SAD, Velika Britanija i Australija kazali su da će osnovati sigurnosno partnerstvo za indo-pacifičku regiju koje će omogućiti Australiji da nabavi američke nuklearne podmornice i raskine ugovor s Francuskom o kupnji podmornica za 40 milijardi američkih dolara.

"Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio", rekao je ranije francuski ministar vanjskih poslova za radio postaju Franceinfo. "Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima".

Godine 2016., Australija je odabrala francuskog brodograditelja Naval Group za izgradnju nove podmorničke flote u vrijednosti od 40 milijardi američkih dolara koja će zamijeniti više od dva desetljeća stare podmornice Collins.

Prije dva tjedna, australski ministri obrane i vanjskih poslova ponovno su potvrdili dogovor s Francuskom i francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je višedesetljetnu suradnju dviju zemalja prigodom sastanka s australskim premijerom Scottom Morrisonom u lipnju.

"To je nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno", rekao je Le Drian.

"Ovo je udar groma i za mnoge u Parizu trenutak usporediv s Trafalgarom", ocijenio je Bruno Tertrais, zamjenik direktora pariškog think-tanka Zaklada za strateška istraživanja na Twitteru, govoreći o porazu francuske mornarice 1805. u bitki kod Trafalgara nakon čega je Britanija postala dominanta pomorska sila.

Dodao je da će to "zakomplicirati transatlantsku suradnju u regiji i oko nje. Peking će imati koristi".

Joe Biden je u srijedu poručio da je Francuska i dalje "ključan partner u indo-pacifičkoj zoni".

Australski premijer Scott Morrison je priopćio da se Australija raduje nastavku "bliske i pozitivne" suradnje s Francuskom. "Francuska je ključan prijatelj i partner Australije u indo-pacifičkoj regiji", kazao je.

item - id = 1128184
related id = 0 -> 1136681
related id = 1 -> 1136589
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:38