StoryEditorOCM
Svijetprotuzračna obrana

Raketa kojom je oboren kineski balon ispaljena je iz nevidljivog lovca F-22, radilo se o izuzetno složenoj operaciji

Piše Ivan Fischer/JL
5. veljače 2023. - 16:41

Sjedinjene Države oborile su u subotu navečer kineski balon koji je danima letio iznad teritorija SAD-a, u složenoj zračnoj operaciji koja se koristila najmodernijim lovcima Američkog ratnog zrakoplovstva. Dva nevidljiva lovca F-22 Raptor iz zračne baze Langley pratila su balon dok stručnjaci nisu procijenili kako je opasnost od pada njegovih dijelova na naseljeno područje zanemariva. U svojoj su pratnji imali i dva "leteća tankera" KC-135 Stratotanker, piše Jutarnji.

Tankere su pratila dva lovca F-15 iz zračne baze Barnes, a područje su nadgledali i HC-130 Hercules, zrakoplov za potragu na moru Obalne straže SAD-a, te mornarički izviđački zrakoplov P-8A Poseidon.

Radilo se o izuzetno složenoj operaciji iz niza razloga, od kojih su najveći izazovi bili visina na kojoj je letio balon i veličina njegove gondole koja je prema službenim izvorima, bila velika poput tri gradska autobusa.

Pojedini republikanski zastupnici u Kongresu, poput radikalne desničarke Marjorie Taylor Greene, izražavali su šok zato što predsjednik Joe Biden ne obara balon dok leti iznad teritorija SAD-a, a Taylor Greene je čak pozvala građane SAD-a da ga pokušaju srušiti vlastitim oružjem, ali radilo se o iznimno teškom zadatku.

image
Haley Walsh/Afp

Kineski balon letio je na visini od oko 60.000 stopa - oko 18 kilometara - što je znatno više od 10-12 kilometara na koliko lete civilni zrakoplovi, ali i od letne omotnice većine lovačkih zrakoplova u arsenalima svjetskih država. Na visini od 18 kilometara bilo bi potpuno nemoguće da bilo tko pogodi balon puškom ili drugim malokalibarskim oružjem. Naime, balon se nalazio čak i izvan dometa većine raketnih sustava protuzračne obrane.

Jedini raketni sustav kojim SAD raspolaže a koji bi teoretski mogao oboriti kineski balon bio bi PAC-3 Patriot, zamišljen za rušenje balističkih projektila, no i tu su postajali problemi - iako je izrazito velik, balon ima vrlo niski radarski i toplinski odjek pa je pitanje bi li ga radarski sustav Patriota uopće mogao razaznati. Rasprava je u svakom slučaju bila bespredmetna jer Washington ne raspolaže sustavima Patriot u kopnenom dijelu SAD-a - svi se nalaze na Pacifiku, u Europi ili na Bliskom istoku. Dok bi se sustav Patriot prebacio u SAD i postavio za obaranje, balon bi odavno napustio teritorij SAD-a.

Jedino oružje koje je moglo oboriti balon bio je upravo lovac F-22, jedan od rijetkih na svijetu koji zbog svojih velikih kontrolnih površina i usmjerivog ispuha može borbeno djelovati na visinama do 20 kilometara. Par lovaca F-22 pratio je balon tijekom cijelog leta iznad SAD-a, no stručnjaci Pentagona savjetovali su Bidenu da ga ne ruši nad kopnom.

Prvi, jedini javno izrečeni razlog bila je briga za ljude i imovinu. Masivna gondola, koja je visjela s još većeg balona, vjerojatno je težila nekoliko tona, a njezini bi dijelovi pri padu s 18 kilometara postigli vrlo opasnu brzinu zbog čega je postojao ozbiljan rizik od smrti, ozljeda ili velike materijalne štete.

image
Andrew Caballero-reynolds/Afp

Vojni stručnjaci nisu mogli procijeniti na koliko bi se dijelova i koje veličine raspala gondola, a mjesto na koje bi dijelovi padali s tolike visine gotovo je nemoguće predvidjeti izvan širokog kruga od više kilometara. Drugi vjerojatni razlog jest to što su obavještajne službe proučavale putanju balona kako bi zaključile koja postrojenja zanimaju Kineze. Čelnici oružanih snaga tvrde da je "balon onemogućen" u prikupljanju i slanju podataka.

Ministar obrane, general Lloyd Austin, izjavio je u subotu da je "nadzorni balon Narodne Republike Kine oboren iznad priobalnih voda Južne Karoline u zračnom prostoru SAD-a" te naglasio da je obaranje bilo zakonito i da je Biden odobrio rušenje čim je doznao za balon.

"U srijedu je predsjednik Biden odobrio obaranje balona za nadgledanje čim tu misiju bude moguće izvesti bez nepotrebnih rizika po živote Amerikanaca ispod njegove putanje", rekao je Austin. "Nakon pažljive analize vojni zapovjednici SAD-a zaključili su da bi obaranje balona iznad kopna predstavljalo nepotreban rizik po ljude na širokom području, zbog veličine i visine balona i njegove opreme za nadgledanje.

Današnja namjerna i zakonita akcija demonstrira da će predsjednik Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost uvijek stavljati sigurnost američkog naroda na prvo mjesto prilikom učinkovitog odgovaranja na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta od strane Narodne Republike Kine".

image
Radoslaw Jozwiak/Afp

Konačna operacija rušenja bila je brižno pripremljena i planirana. Zatvorena su tri aerodroma, a na očekivanom području pada dijelova raspoređeno je desetak brodova Obalne straže i Ratne mornarice, koji su zaduženi za pronalazak svih dijelova.

Nakon rasprava vojnih stručnjaka balon je oboren uz pomoć projektila AIM-9X Sidewinder koji je ispalio jedan od dva lovca F-22. Nije poznata točna metoda kojom su se lovci koristili, no jedan od planova bio je da jedan od lovaca ispusti svoje toplinske mamce pokraj balona te da ih drugi iskoristi kako bi naciljao balon.

Dijelovi opreme raspršili su se na desetak kilometara široko područje pokraj obale Južne Karoline, na prosječnoj dubini od samo 16 metara, što će znatno olakšati njihovo prikupljanje. Ta je operacija predana u nadležnost FBI-a koji će analizirati sve pronađene dijelove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 11:34