StoryEditorOCM
Svijetnarušeno mu zdravlje

Radovan Karadžić polomio se u ćeliji, napravio cirkus zbog laptopa, a sad tuži vladu: ‘Ne date mi pričati srpski!‘

Piše VIJESTI SD
21. kolovoza 2024. - 09:51

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (79), poznat i kao bosanski Mesar zbog uloge u masakru u Srebrenici 1995., služi doživotnu zatvorsku kaznu u zatvoru Albany na otoku Wight u Engleskoj, a nedavno je odlučio tužiti vladu Ujedinjenog Kraljevstva zbog nečovječnog postupanja prema njemu, piše Daily Mail, piše Jutarnji list.

Žali se jer mu nije dopušteno da u ćeliju unese prijenosno računalo, a zbog kršenja ljudskih prava traži od vlade da mu isplati 50.000 funti (58.000 eura). Također tvrdi da mu je zabranjeno komunicirati na materinjem srpskom jeziku.

Prošloga tjedna pojavio se na sudu putem video linka kako bi tužio državnu tajnicu za pravosuđe Shabanu Mahmood.

Kći ratnog zločinca Sonja Karadžić-Jovičević nedavno je za bosanske medije ustvrdila da je zdravlje njezina oca narušeno te da je u lipnju u nekoliko navrata gubio svijest i da je prilikom padova ozlijedio glavu, kuk, rebra i oba ramena. Također je tvrdila da mu se ‘ne pruža nikakva medicinska pomoć‘.

Prije tri godine Karadžić je iz Nizozemske prebačen u Britaniju na izdržavanje kazne. Kći Sonja ustvrdila je tada da su njezina oca poslali na jug Engleske samo kako bi se članovima obitelji otežalo da ga posjećuju.

Radovan Karadžić je 20. ožujka 2019. pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubojstva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Karadžić je uhvaćen 21. srpnja 2008. godine u Beogradu u kojem se skrivao pod lažnim identitetom (kao "iscjelitelj Dragan Dabić), a od kraja srpnja 2008. nalazi se u pritvoru Haškog tribunala. U doživotnu kaznu, na koju je pravomoćno osuđen, Karadžiću se uračunava i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 08:34