StoryEditorOCM
Svijetiskrivljena optika

Putinu raste popularnost u Njemačkoj, posebno na istoku, u bivšem DDR-u. Evo što sve više Nijemaca navodi kao razlog napada Rusije na Ukrajinu

Piše PSD
5. studenog 2022. - 18:43

Širenje lažnih vijesti posljednjih je nekoliko godina jedno od važnijih pitanja svjetske politike. S druge strane propagandi rat vrši se i u miru, a gdje neće u ratu. Iz tog aspekta analitičari promatraju i aktualna događanja u Njemačkoj u vezi s ruskim napadom na Ukrajinu.

"Napad Rusije na Ukrajinu je reakcija na provokacije NATO-a koje Moskva nije mogla ignorirati". U ovu izjavu prema rezultatima studije Centra za promatranje, analizu i strategije (CeMAS) vjeruje 19 posto građana Njemačke. Još u travnju ove godine u ovu tvrdnju je vjerovalo tek 12 posto ispitanih, piše Deutsche Welle.

image

Čak 27 posto ispitanih na istoku Njemačke vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin vodi borbu protiv globalne elite koja "iz pozadine vuče konce"

AFP

Studija ovog think-tanka pokazuje da je posebno na istoku zemlje spremnost da se vjeruje Putinovoj propagandi velika. Da je NATO "provocirao" Rusiju, ovdje vjeruje preko trećine ispitanih. Na zapadu je taj postotak više nego upola manji.

Slična je situacija s još jednom omiljenom tvrdnjom iz paketa teorija zavjere: da ruski predsjednik Vladimir Putin vodi borbu protiv globalne elite koja "iz pozadine vuče konce", vjeruje 27 posto ispitanih na istoku Njemačke, na zapadu 16 posto.

image

Prosvjed AfD-a u Berlinu 8. listopada s transparentom ‘Zaustavite NATO-ove ratne huškače‘

John Macdougall/AFP

Na najveću podršku ove teorije zavjere nailaze kod glasača desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Gotovo polovina glasača ove stranke smatra na samo da je NATO provocirao Putina nego i da je Ukrajina dio Rusije.

Autori studije kažu kako su rezultati s obzirom na sve veću podršku Putinu u njemačkom društvu "uznemirujući". CeMAS, koji se bavi istraživanje lažnih vijesti i dezinformacija, traži od politike da potiče jače sučeljavanje s fenomenom širenja lažnih vijesti.

image

‘Naša država prva‘, poručuju AfD-ovci

John Macdougall/AFP

Posljednjih tjedana na u gradovima, posebno na istoku Njemačke, su sve brojniji prosvjedi na kojima se zahtjevi za jačim mjerama protiv inflacije miješaju sa zahtjevima za ukidanje sankcija Rusiji i nemiješanja u rat u Ukrajini, piše Deutsche Welle.

Nema dvojbe riječ je o problemu s kojim će se vlada Olafa Scholza morati suočiti, ne samo zbog NATO saveznika nego i zbog vlastite nacionalne sigurnosti, demokracije i političke kulture. Poznato je, naime, kakvi su razorni učinci na političku kulturu zemlje kada prevladaju iskrivljeni stavovi i lažne vijesti.

image

Simpatizeri Alternative za Njemačku poručuju da bi radije jeftini ruski plin i nuklearnu energiju nego potpuno glupe političare

John Macdougall/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 13:01