StoryEditor
Svijetkorak naprijed

Putinov prijatelj tvrdi: ‘On želi ispregovarati rješenje za rat!‘: Prije nekoliko dana našli su se u Moskvi, poručuje da iz Kremlja stiže dobra vijest

Piše PSD
3. kolovoza 2022. - 09:10

Gerhard Schroeder, bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, rekao je da ruski predsjednik želi ispregovarati rješenje za rat u Ukrajini i da bi prošlomjesečni sporazum o isporukama žita mogao biti korak u tom smjeru, prenosi Index.

"Dobra vijest je da Kremlj želi dogovoreno rješenje", rekao je Schroeder tjedniku Stern i RTL/ntv-u, dodajući da se prošli tjedan sastao s Putinom u Moskvi. "Prvi uspjeh je dogovor o žitu, koji se možda može polako proširiti na prekid vatre", kazao je. 

Rusija i Ukrajina postigle su prošlog mjeseca dogovor o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, a prvi brod koji prevozi ukrajinske žitarice na svjetska tržišta otkako je krenula invazija noćas je stigao u Tursku. 

Schroeder je rekao da bi se rješenja za ključne probleme poput Krima mogla pronaći tijekom vremena, "možda ne tijekom 99 godina, kao u Hong Kongu, ali u sljedećoj generaciji". Rekao je da bi alternativa članstvu u NATO-u za Ukrajinu mogla biti oružana neutralnost, poput Austrije.

Budućnost regije Donbas u istočnoj Ukrajini, poprišta žestokih borbi, međutim, bila bi kompliciranija. 

"Morat će se pronaći rješenje temeljeno na švicarskom kantonalnom modelu", rekao je dodajući da će se morati vidjeti hoće li se Putin vratiti na prijeratnu "kontaktnu liniju" u prekidu vatre.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 23:41