StoryEditorOCM
Svijet‘NAMETNUTA TEMA‘

Putina razjario strani novinar, na pitanje planira li napasti NATO uzvratio: ‘Jeste li glupi kao ovaj stol?!‘ (VIDEO)

Piše vijesti sd
6. lipnja 2024. - 16:31
Putin na press konferenciji s novinarima stranih agencija u Sankt Peterburgu: ‘Zapad iz nekog razloga vjeruje da Rusija nikada neće upotrijebiti nuklearno oružje‘Vladimir Astapkovich/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao je na pitanja inozemnih novinara, što je postalo vrlo rijetko otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu. I odmah incident!

- Jeste li poludjeli? Jeste li glupi kao ovaj stol? Tko je to izmislio?! To je besmislica, razumijete li? To je hrpa gluposti! - bjesnio je Putin na konferenciji za novinare na marginama godišnjeg Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Naime, odgovorio je na pitanje namjerava li Rusija napasti NATO.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, također je umanjio važnost pitanja ruskih nuklearnih prijetnji koje Moskva upućuje od invazije na Ukrajinu 2022.

- Znate, stalno nas pokušavaju optužiti da mašemo nekakvim nuklearnim sabljama - rekao je Putin.

Obraćajući se novinaru Reutersa koji je pitao kada bi Rusija mogla razmisliti o uporabi nuklearnog oružja u Ukrajini, nastavio je:

- Ali, jesam li ja postavio pitanje o mogućnosti uporabe nuklearnog oružja? Vi ste. Nametnete mi tu temu i onda ćete reći da zveckamo nuklearnim oružjem - rekao je.

No, na istoj press konferenciji nije isključio mogućnost da Rusija doista upotrijebi nuklearno oružje.

- Zapad iz nekog razloga vjeruje da Rusija nikada neće upotrijebiti nuklearno oružje. Ali mi imamo svoju nuklearnu doktrinu.  Pogledajte što ona kaže. Ako nečije djelovanje ugrozi naš suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, smatramo mogućim upotrijebiti sva raspoloživa sredstva. Ovo ne treba shvatiti olako; tome treba pristupiti profesionalno.

Tada se, čini se, ruski predsjednik ponovno predomislio i rekao:

- Hajdemo svi spriječiti ne samo upotrebu (nuklearnog oružja - op), nego i prijetnju njegovom uporabom.

image

Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev AFP

Tijekom iste konferencije za novinare, Putin je također podsjetio da ruska nuklearna moć premašuje onu korištenu protiv Japana u Drugom svjetskom ratu.

- Ovo je vrlo ozbiljna tema. Sjedinjene Američke Države jedina su država koja je koristila nuklearno oružje tijekom Drugog svjetskog rata. Eksplozivna snaga bombi u Hirošimi i Nagasakiju bila je 20 kilotona. Naše taktičko nuklearno oružje ima eksplozivnu snagu 70-75 kilotona - rekao je Putin.

Ruski predsjednik se godinama otvoreno protivi Sjevernoatlantskom savezu i tvrdi da ga je širenje NATO-a prema istoku navodno nagnalo na invaziju na Ukrajinu.

U posljednje vrijeme napetosti su na vrhuncu, a Putin je upozorio Zapad da bi Rusija mogla upotrijebiti sve raspoložive metode da se obrani, ako joj bude ugrožen suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je također upozorio da bi Rusija mogla uzvratiti ako smatra da su se zapadne zemlje izravno umiješale u rat - prenosi Blic na temelju izvješća ruske državne agencije TASS i France 24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 17:57