StoryEditorOCM
Svijetporuke iz kremlja

Putin otkrio cilj nove ruske ofenzive, ali i što misli o skoroj mirovnoj inicijativi: ‘Na jednu stvar nećemo pristati!‘

Piše vijesti sd
17. svibnja 2024. - 16:34

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je svoj prvi inozemni posjet nakon inauguracije. Proveo je dva dana u Kini i sastao se sa Xi Jinpingom.

Putin je nakon sastanka održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da budućnost čovječanstva ovisi o cijelom čovječanstvu, a ne samo o Rusiji i Kini. Ali, naravno, ove dvije zemlje su “važne komponente moderne civilizacije”.

“Imamo svoje mišljenje o tome kako se trebamo razvijati i sigurno će ovaj naš razvoj utjecati na razvoj svih partnera na planetu”, rekao je Putin, a onda se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, piše RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, za događanja u Harkivu odgovorna je Ukrajina i njezine oružane snage jer su “pucali i, nažalost, nastavljaju granatirati stambena područja pograničnih teritorija, uključujući Belgorod”.

“I javno sam rekao da ćemo, ako se ovo nastavi, biti prisiljeni stvoriti sigurnosnu zonu – sanitarnu zonu, tako da je to ono što radimo”, rekao je Putin i dodao da trenutno nema planove za zauzimanje Harkiva, prenosi Dnevnik.hr.

Zapadne sankcije, prema Putinu, “jednostavno su elementi nepoštenog natjecanja”, a ne posljedica događaja u Ukrajini ili jačanja rusko-kineskih odnosa.

Ruski predsjednik ocijenio je da su razlozi zapadnih sankcija njegovoj zemlji nepošteno natjecanje, a ne događanja u Ukrajini ili jačanje rusko-kineskih odnosa. Također je rekao da je skeptičan prema mirovnoj konferenciji u Švicarskoj zakazanoj za lipanj.

“Smisao ovog događaja je jasan. Okupiti što više zemalja, onda proglasiti da je sve dogovoreno, a onda to predstaviti Rusiji kao već riješeno pitanje, neće biti takvog razvoja događaja”, uvjerava on.

Moskva je i dalje spremna za pregovore, istaknuo je, ali ne one koji se temelje samo na željama Ukrajine. I naravno, nikada neće pristati na uvjete koji su za Rusiju neprihvatljivi, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 20:03