StoryEditorOCM
Svijetnije beg cicija

Putin nudi ogroman novac za ratovanje u Ukrajini. Očajnički se trudi zaobići potez na koji ga mnogi nagovaraju

Piše D. K.
12. svibnja 2023. - 22:42

Rusiji očajnički nedostaje ljudstva da popune svoje okupacijske trupe u Ukrajini uoči iščekivane kontraofenzive. Dok neki jastrebovi već otvoreno zazivaju opću mobilizaciju, internetski i drugi oglasi za privlačenje profesionalnih vojnika preplavili su Putinovu zemlju. Otvoreno nude plaće i do 8 puta veće od ruskog nacionalnog prosjeka kako bi pokušali privući što više dobrovoljaca voljnih u Ukrajini riskirati glavu, savjest i obraz.

Suočen s ogromnim gubicima od ljeta naovamo, Putin je još 21. rujna objavio djelomičnu mobilizaciju oko 300 tisuća ljudi, u strahu od reakcije građana na uvođenje opće vojne obveze. I nakon što je djelomična mobilizacija službeno završena, Rusija nastavlja provoditi tajno novačenje, uz što manje javne buke. Uz sve to, zadnjih nekoliko mjeseci ne prestaju pritisci da se dodatno poveća broj vojnika i donekle sanira vojne manjkove. Pritom pokušavaju koristiti sva moguća sredstva kako bi bez vidljive prisile vrbovali ljude.

image

Srebroljubi naprijed, ostali stoj!

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Prosječna plaća u Rusiji varira od regije do regije, ali u veljači ove godine na nacionalnoj razini je iznosila oko 63.000 rubalja (827 dolara). No, nakon otpočinjanja invazije na Ukrajinu, plaća od oko 300.000 rubalja (3.941 dolara) postala je prosjekom primanja za radna mjesta pri vojsci ili izravno povezana s ratom.

Zadnje objave za vojnički ugovor nude čak i do 450.000 rubalja (5.900 USD) u formi jednokratne isplatu, plus mjesečnu plaću od 400.000 rubalja (5.100 USD). Najunosnije ponude Putinove vlasti za ratovanje u Ukrajini dosežu i 500.000 rubalja (6.500 USD) mjesečno.

Nerijetko se nudi i pomoć kandidatima u rješavanju svih kreditnih i dužničkih obveza, piše Newsweek. A kad ga strefi metak u tuđoj zemlji, militarno optimističan Rus biva brzopotezno lišen i svih drugih zemaljskih briga.

Između kraja kolovoza 2022. i sredine ožujka 2023. jedna je nevladina organizacija pratila 5874 jedinstvena slobodna radna mjesta objavljena na web stranici za zapošljavanje HeadHunter.ru od strane ruskih državnih agencija i vojnih jedinica koje regrutiraju vojnike. Uočili su da od 8. prosinca prošle godine uočljivo raste i broj poslova koji se nude i primamljivost financijske ponude. Većina oglasa uopće ne sadrži riječi povezane s ratom, ali neki otvoreno oglašavaju status „vojnog sudionika".

image

Rat oko Bahmuta: ko to more platit?

Ihor Tkachov/Afp

U srijedu je Dmitrij Rogožin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, otvoreno pozvao Putina da proglasi opću mobilizaciju zbog manjka vojnika u Ukrajini. U travnju je Mihail Šeremet, zastupnik u ruskoj Dumi, izjavio da Rusija ne može pobijediti u Ukrajini bez takve odluke. Putin još uvijek oklijeva i rupe u svojim postrojbama očajnički nastoji popuniti vabljenjem visokim plaćama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:30