StoryEditor

Putin i Orban dogovorili izgradnju dva nova bloka u mađarskoj nuklearki Paks

Piše PSD.
14. siječnja 2014. - 17:05
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da se dogovorio s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o izgradnji dvaju novih blokova u nuklearki Paks južno od Budimpešte, javljaju ruski mediji.

Rusija i Mađarska potpisat će dokumente koji će biti novi ozbiljan korak prema razvoju odnosa između dviju zemalja, izjavio je Putin na sastanku s Orbanom u predsjedničkoj rezidenciji u Novom Ogarjovu nedaleko od Moskve.

Putin je rekao da će novi blokovi udvostručiti kapacitet mađarske nuklearke koji sada iznosi 2 gigavata. Rusko-mađarski kontakti "imaju poslovni karakter i redoviti su. Oni se razvijaju na svim područjima: na području gospodarstva, između parlamenata i u politici", rekao je Putin na sastanku .

Orban je izjavio da je "Rusija vrlo važan partner za Mađarsku, a gospodarska suradnja je strateške prirode." "Rusija je prioritetni gospodarski partner Mađarske izvan Europske unije. Mi cijenimo napredak koji smo postigli pod vašim vodstvom", kazao je Orban.

"Prije godinu dana dogovorili smo se da ćemo pojačati gospodarsku suradnju i uspjeli smo to učiniti", istaknuo je on. Izrazio je nadu da će novi sporazumi još više razviti odnose između dviju zemalja.

Mađarski dnevnik Nepszabadsag objavio je u subotu da bi Mađarska mogla uskoro s Rusijom potpisati ugovor o tome da ruska državna tvrtka Rosatom sagradi nove blokove u 2-gigavatnoj nuklearki Paks južno od Budimpešte.

Nuklearka Paks s četiri ruska reaktora tipa VVER daje oko 40 posto mađarske električne energije. Mađarski mediji procjenjuju da je riječ o investiciji od maksimalno četiri bilijuna forinti (otprilike 103 milijarde kuna) i to je najveća investicija u Mađarskoj od pada komunizma.

(H)
FOTO: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 00:11