StoryEditorOCM
SvijetPUSTINJSKI KORPUS

Putin donio odluku: u sirijski kaos ulazi i ruska vojska!

Piše PSD.
2. rujna 2015. - 16:20

Prema raportima s bliskoistočnog terena, Rusija se definitivno odlučila snažnije uplesti u sirijsku ratnu dramu, što – ako se pokaže istinitim – tamošnju geopolitičku situaciju svakako dinamizira i čini kudikamo kompleksnijom.

Izraelski izvori (portal Ynetnews) navode kako je vojska Vladimira Putina već defakto otpočela pripreme za vojnu intervenciju u Siriji i pomoć vladi Bashara Al-Assada raspoređivanjem borbenih letjelica u stalnu bazu iz koje će uskoro pokrenuti zračne napade na položaje pobunjenika i Islamske države.

Vijest ilustriraju i tvrdnjama neimenovanih zapadnih diplomata kako je ruska ekspedicija, među kojima su instruktori te piloti borbenih aviona i helikoptera, već stacionirana u sirijskoj zrakoplovnoj bazi pod Assadovim zapovjedništvom u blizini Damaska.

Borbe u Damasku

Ruski mediji ne govore ništa o najavama skorih zračnih intervencija, ali više nego znakovito potvrđuju nazočnost svojih vojnih snaga u Siriji, obrazlažući da se to odvija uz prešutnu suglasnost Sjedinjenih Američkih Država.

I Barack Obama je odnedavno znakovito suzdržan u uobičajenim pozivima na rušenje Assadova režima u Siriji, iako SAD još povremeno izvodi zračne napade kako bi od Assadove vojske i ISIL-a zaštitili pobunjenike protiv kojih bi uskoro trebale intervenirati ruske snage.

Očito je s pojačanim priljevom sirijskih izbjeglica na europske obale i u Washingtonu sazrelo uvjerenje kako politiku treba pragmatično prilagoditi situaciji na terenu i stajanju na kraj većoj opasnosti. U ovom trenutku to su svakako ISIL-ovi džihadisti koji su zadnjih dana u opasnom nadiranju i s pripadnicima antiassadovske pobunjeničke opozicije vode žestoke borbe u gotovo samom centru Damaska.

Vojni analitičar portala Obrana i sigurnost Igor Tabak rusku vojnu nazočnost u sirijskom prostoru ne smatra naročitom novošću, budući da su oni tamo više ili manje prisutni već puno desetljeće i jer je njihova pomoć u naoružanju Assadovu režimu već dugo opće mjesto.

U kontekstu povremenih turskih i američkih bombardiranja sirijskog prostora, čak ni ruske povremene intervencije nisu ništa neočekivano dramatično.

Lavrov ‘sondirao’ teren

No, rusko uključivanje u sirijski sukob s vlastitim vojnim snagama, što uključuje najnoviju tehnologiju, bolju opremu i vlastitu logistiku, bilo bi potpuno nešto drugo i velika svjetska vijest, zato jer bi na taj prostor time ušla sila posve autonomna u odnosu na Zapad, koja bi svakako označila velike pomake u tamošnjem geopolitičkom reljefu, drži Tabak.

Osim što bi sidrenjem na prostoru istočno od Damaska potencijalna ruska vojna “utvrda” mogla značajno pomoći Assadu i poremetiti dinamiku nadiranja ISIL-a nakon zauzimanja Palmire, oni bi svojom nazočnošću na tom prostoru jednako vojno ograničili i doseg Izraela i izraelske vojske.

U kontekstu dosad mahom neučinkovite politike međunarodne koalicije protiv Islamske države, snažnije rusko upletanje u bliskoistočnu krizu upućenije promatrače puno i ne iznenađuje.

Najava ruske vojne intervencije u Siriji logičan je nastavak iznimno pojačanih diplomatskih aktivnosti Moskve zadnjih tjedana: Sergej Lavrov sastao se s čitavom lepezom intrigantnih sugovornika, od predstavnika jordanskih i saudijskih vlasti pa sve do antiassadovske sirijske opozicije.

“Medo” je prije odluke o eventualnom vojnom angažmanu svakako unaprijed dobro sondirao teren.

Davor Krile, FOTO: AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 18:25