StoryEditor
SvijetSoj H10N3

Prvi zabilježen slučaj na svijetu: Kinez zaražen vrlo rijetkim sojem ptičje gripe, teško se prenosi s čovjeka na čovjeka. Evo što kažu stručnjaci

Piše PSD
2. lipnja 2021. - 10:39

U Kini je zabilježen prvi slučaj infekcije vrlo rijetkim sojem ptičje gripe kod 41-godišnjeg muškarca. Još uvijek se ne zna kako se zarazio, no soj H10N3 navodno se teško prenosi s čovjeka na čovjeka. 

Riječ je o stanovniku provincije Jiangsu, kojemu je infekcija dijagnosticirana proteklog tjedna. Muškarac se oporavio i trebao bi uskoro biti pušten iz bolnice. 

Postoji mnogo sojeva ptičje gripe i nije neobično da se ljudi koji rade s peradi povremeno zaraze, piše BBC. Dodaju i kako istražitelji nisu pronašli nijedan drugi slučaj virusa tog virusa.

Zdravstvena služba u Pekingu (NHC) izvijestila je kako je stanovnik grada Zhenjianga hospitaliziran 28. travnja, a zaraza sojem H10N3 dijagnosticirana mu je mjesec dana kasnije, prenosi Jutarnji.

- Na svijetu još nijedan slučaj ovakve zaraze nikad nije prijavljen. Ovo je slučaj povremenog prelaska virusa između različitih vrsta i rizik od velikog širenja je ekstremno nizak - izvijestili su iz NHC-a i dodali kako soj nije visokozarazan i ne uzrokuje teške bolesti kod peradi. 

Svjetska zdravstvena organizacija komentirala je slučaj kazavši kako trenutno nema indikacija za transmisiju virusa s čovjeka na čovjeka. 

Trenutno je među pticama zabilježeno izbijanje varijante H5N8 koja je usmrtila stotine tisuće peradi diljem Europe, a pronađen je i u Hrvatskoj.

U veljači je Rusija izvijestila o prvom slučaju tog određenog soja kod ljudi.

Ljudske infekcije ptičjom gripom bile su vrlo rijetke sve dok 2016. i 2017. godine soj virusa H7N9 nije ubio oko 300 ljudi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:43