StoryEditor
SvijetNovi blaženik

Prvi svetac koji je imao Facebook profil i volio Pokemone: petnaestogodišnji Carlo Acutis proglašen blaženim u gradu svetoga Frane, Assisiju

15. listopada 2020. - 15:12
Mladi blaženik Carlo Acutis izložen u staklenom kovčeguProfimedia

Vidjeti svece Katoličke crkve u staklenim kovčezima nije rijetkost, njihove relikvije obično su ugrađene u voštanu figuru koja odražava njihov lik i obično su odjevene u svećeničke ili redovničke halje, no prvi put u povijesti jedan je blaženik izložen u trenirci, što je pravi znak vremena kad je u pitanju novi katolički blaženik, petnaestogodišnji Carlo Acutis.

Carlo je proglašen blaženim prošle nedjelje u gradu svetoga Frane, Assisiju, a rijetko je vidjeti da obredu budu nazočni i blaženikovi roditelji i prijatelji, kao što je to bio slučaj ovom prigodom. Osim po trenirci, blaženi Carlo je specifičan i još po nekim fenomenima novog doba: prvi je blaženik "milenijalac", prvi koji je imao Facebook profil i prvi koji je, prema riječima njegove majke Antonije, uživao u – Pokemonima.

Carlov prijatelj iz djetinjstva Mattia Pastorelli kazao je kako je Carlo imao poseban talent za programiranje internetskih stranica, koje je izrađivao za različite župe i katoličke ustanove, a velika ljubav bila mu je dokumentiranje svjetskih euharistijskih čuda, što je također postavio na internet nekoliko mjeseci prije smrti.

– Imati prijatelja koji je postao svetac vrlo je čudan osjećaj. Znao sam da je različit od drugih, ali tek sada shvaćam koliko je bio poseban – kazao je Pastorelli.

Smrt od leukemije

Acutis je rođen u Londonu 1991. godine, a preminuo od agresivnog oblika leukemije u Monzi 2006. godine. Nedugo nakon njegova rođenja obitelj se iz Londona preselila u Milano. Carlo je od najranijeg djetinjstva bio žarki štovatelj majke Božje, svakodnevno je molio krunicu, išao na misu i jednom tjedno se ispovijedao.

– Od djetinjstva je njegov pogled bio usmjeren prema Isusu. Ljubav prema euharistiji bila je temelj koja je njegov odnos s Bogom držala živim. Često je govorio: "Euharistija je moj autoput prema raju." Carlo je bio običan mladić, jednostavan, omiljen. Volio je prirodu i životinje, igrao nogomet, imao je mnogo prijatelja među vršnjacima, zanimala su ga moderna sredstva komunikacije, imao je strast prema računalnoj znanosti i kao samouk je izrađivao web-stranice kako bi širio evanđelje, kršćanske vrednote i ljepotu – kazao je kardinal Agostino Vallini na misi beatifikacije u Assisiju, kojoj je prisustvovalo oko tri tisuće vjernika.

image
Proces beatifikacije u Vatikanu predvodio je kardinal Agostino Vallini
Profimedia

Na svetoj misi pročitano je i apostolsko pismo pape Franje u kojem je proglašeno da će se spomendan Carla Acutisa održavati 12. listopada, na datum njegove smrti.

Vrlo pobožna duša

Uoči beatifikacije pojavile su se informacije kako je Acutisovo tijelo pronađeno naraspadnuto, no službeni izvori to su djelomično opovrgnuli.

– Njegovo tijelo pronađeno je cjelovito, premda nije očuvano, ali cjelovito sa svim organima. Rekonstrukcija je napravljena na njegovu licu – izjavio je fra Carlos Acácio Gonçalves Ferreira, rektor asiškog svetišta.

– U neku ruku, njegovo zemaljsko lice vidjet ćemo ponovno. Ali to lice, nemojmo zaboraviti, više ne pokazuje na sebe, nego na Boga – istaknuo je asiški nadbiskup Domenico Sorrentino.

– Carlo je još kao maleni dječak bio vrlo pobožna duša. Volio je ići u crkvu, moliti se i učiti o svojoj vjeri. Ja sam bila daleko od Crkve jer sam odrasla u sekularnoj obitelji. Dakle, imala sam sina koji me je uporno ispitivao o vjeri i tako me prisilio na razmišljanja. On je bio jedini razlog zbog kojeg sam se približila Crkvi i sakramentima – objasnila je Carlova majka.

Naime, Carlo je već s 11 godina započeo projekt kojim je htio zabilježiti svako poznato euharistijsko čudo koje se dogodilo u povijesti. Kada je uz pomoć roditelja, koji su ga u potrazi za euharistijskim čudima vodili na različite lokacije diljem svijeta, započeo na njihovoj katalogizaciji, napisao je: "Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu, kako bismo na ovoj Zemlji već imali predokus neba."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 15:13