StoryEditor
Svijetutrka za bijelu kuću

Prvi put u svojoj 175 godina dugoj tradiciji, ugledni magazin Scientific American izdao je izbornu preporuku. Evo koga podržavaju znanstvenici u SAD-u

Piše PSD
16. rujna 2020. - 10:48
Logan Cyrus/Ilustracija/AFP

- U svojoj 175-godišnjoj povijesti nikada nismo podržali nekog predsjedničkog kandidata. Ove godine smo prisiljeni to učiniti premda to ne radimo olako - stoji u uvodu najnovijeg broja Scientific Americana, uglednog američkog magazina za znanost.

Dokazi i znanost, navodi se dalje u tekstu, pokazuju da je Donald Trump teško oštetio SAD i njegovo stanovništvo samim time što odbacuje znanstvene dokaze. Najrazorniji primjer je njegov neiskren i nesposoban odgovor na pandemiju COVID-19, koja je sredinom rujna više od 190.000 Amerikanaca koštala života. Napao je, osim toga, i zaštitu okoliša, medicinsku skrb i istraživače te javnoznanstvene agencije koje pomažu SAD-u da se pripremi za svoje najveće izazove.

- Zato vas pozivamo da glasate za Joea Bidena, koji nudi planove utemeljene na činjenicama kako bi zaštitio naše zdravlje, gospodarstvo i okoliš. Prijedlozi koje je iznio mogu vratiti zemlju na sigurniju, prosperitetniju i pravedniju budućnost - poručili su američki znanstvenici čitateljima.

Podsjećaju kako je Trump u siječnju i veljači mnogo puta upozoravan na nadiruću bolest, no nije razvio nacionalnu strategiju za osiguranje zaštitne opreme, testiranje na koronavirus ili jasne zdravstvene smjernice.

- Testiranje ljudi na virus i pronalaženje onih kojima su zaraženi, način je na koji su zemlje u Europi i Aziji stekle kontrolu nad njihovim izbijanjima, spasile živote i uspješno otvorile tvrtke i škole. No, u SAD-u je Trump lažno tvrdio da "svatko tko želi test može dobiti test". To nije bila istina - navode američki znanstvenici, te podsjećaju kako je Trump otvoreno podržao ljude koji su ignorirali guvernere u Michiganu, Kaliforniji i drugdje dok su pokušavali nametnuti socijalno distanciranje i ograničiti javne aktivnosti radi kontrole virusa.

S druge strane, ohrabrio je guvernere na Floridi, Arizoni i Teksasu koji su se opirali tim javnozdravstvenim mjerama, rekavši u travnju - opet lažno - da su "najgori dani pandemije iza nas" i zanemarujući stručnjake za zarazne bolesti koji su u to vrijeme upozoravali na opasan povratak ako bi popustile mjere sigurnosti.

- I naravno, povratak je uslijedio, slučajevi u cijeloj naciji porasli su za 46 posto, a smrtni slučajevi porasli su za 21 posto u lipnju. Države koje su slijedile Trumpove zablude objavile su nove dnevne maksimume i veći postotak pozitivnih testova od onih koje to nisu učinile. Početkom srpnja nekoliko bolnica u Teksasu bilo je puno pacijenata s covidom-19. Države su se morale ponovno zatvoriti, uz strahovite ekonomske troškove. Otprilike 31 posto radnika otpušteno je drugi put...

Trump je, dakle, u svakoj fazi odbacio nepogrešivu lekciju da je kontroliranje bolesti, a ne umanjivanje nje, put do gospodarskog oporavka. Njegove laži potaknule su ljude na rizično ponašanje, šireći virus dalje, i zabili su klinove između Amerikanaca koji prijetnju shvaćaju ozbiljno i onih koji vjeruju u Trumpove laži.

Bijela kuća čak je napisala dopis kojim se napada stručnost vodećeg nacionalnog liječnika za zarazne bolesti Anthonyja Faucija, u prezirnom pokušaju zasijavanja daljnjeg nepovjerenja.
Trumpova reakcija na najgoru američku krizu javnog zdravstva u stoljeću bila je da kaže "uopće ne preuzimam odgovornost". Umjesto toga, optužio je druge zemlje i svog prethodnika iz Bijele kuće, koji je tu napustio dužnost tri godine prije početka pandemije - piše Scientific American.

Joe Biden, s druge strane, savjete o tim javnozdravstvenim problemima dobiva od skupine eminentnih stručnjaka koja uključuje Davida Kesslera, epidemiologa, pedijatra i bivšeg šefa američke Uprave za hranu i lijekove; Rebecce Katz, imunologinje i globalna specijalistice zdravstvene zaštite sa Sveučilišta Georgetown; i Ezekiel Emanuela, bioetičar asa Sveučilišta Pennsylvania. Ne uključuje liječnike koji vjeruju u vanzemaljce od kojih je jednog Trump nazvao "vrlo poštovanim" i "spektakularnim".

Na okoliš i klimatske promjene, Biden želi potrošiti dva bilijuna dolara na sektor električne energije bez emisija do 2035. godine, izgraditi energetski učinkovite strukture i vozila, potisnuti solarnu i vjetrovnu energiju, uspostaviti istraživačke agencije za razvoj sigurne nuklearne energije i tehnologija hvatanja ugljika, i više. Ulaganje će proizvesti dva milijuna radnih mjesta za američke radnike, tvrdi njegova kampanja, a klimatski plan dijelom će se platiti uklanjanjem Trumpovog smanjenja poreza na dobit. Povijesno ugrožene zajednice u SAD-u dobit će 40 posto tih energetskih i infrastrukturnih pogodnosti.

Nije sigurno koliko će ovih ambicija Biden moći i ostvariti; mnogo ovisi o zakonima koje će Kongres napisati i donijeti. No, itekako je svjestan da moramo poslušati obilno istraživanje koje pokazuje načine oporavka od sadašnje krize i uspješnog suočavanja s budućim izazovima.

- Iako su Trump i njegovi saveznici pokušali stvoriti prepreke koje sprječavaju ljude da sigurno glasaju u studenom, bilo poštom ili osobno, ključno je da ih nadmašimo i glasamo. Vrijeme je da Trumpa iselite i izaberete Bidena - zaključuju američki znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 10:49