StoryEditor
Svijetublažavaju mjere

Prva europska zemlja objavila da je zarazu stavila pod kontrolu! Za razliku od susjeda Šveđana, sredinom ožujka sve su zatvorili i to im se isplatilo

Piše Jutarnji.hr
6. travnja 2020. - 17:43
Zanimljiv prizor iz Osla: Anna Nohr poziva susjede da se s balkona i prozora pridruže dvorišnom kvizu i tako se zabave, kada već ne mogu vaniStian Lysberg Solum/AFP

Norveška je stavila pod kontrolu epidemiju Covida-19, objavio je u ponedjeljak tamošnji ministar zdravstva Bent Høie, a piše Reuters.

Razlog ovoj velikoj objavi je podatak da je Norveška prenosivost virusa (R0) smanjila s 2,5 na 0,7. To konkretno znači da jedna osoba sada u prosjeku može zaraziti 0,7 pojedinaca, rekao je Høie na konferenciji za novinare.

Cilj norveških vlasti bio je da se R0 smanji ispod 1.

Potaknuta ovim podacima norveška vlada će u srijedu hoće produžiti mjere suzbijanja širenja virusa i nakon sredine travnja.

Norveška je niz svojih mjera, među kojima je zatvaranje škola, fakulteta, dvorana, teretana, uvela 12. ožujka, dok je četiri dana kasnije ulazak u državu zabranjen svima koji u njoj nemaju prebivalište, prenosi Jutarnji list.

Dosad je u zemlji 5760 osoba bilo pozitivno na koronavirus (prvi zabilježeni slučaj bio je 26. veljače) , od čega je umrlo njih 74. Ukupno je u zemlji testirano više od 111.000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:29