StoryEditorOCM
Svijetostalo ih još 13

Proširila se snimka goruće olupine: ‘Prvi put u borbama uništen je moćni britanski tenk Challenger 2‘

Piše Vijesti sd
5. rujna 2023. - 17:39

Prema snimci koja kruži društvenim mrežama Ukrajinci su u borbi izgubili svoj prvi moćni tenk Challenger 2, težak 69 tona. Britanci su im obećali 14 ovih tenkova, a video na kojem se vidi tenk u dimu snimljen iz ukrajinskog terenskog vozila kojim upravljaju vojnici dok se pod žestokom neprijateljskom artiljerijskom paljbom provlače između dva tenka u plamenu na cesti izvan Robotina u južnoj Ukrajini.

Inače o borbenim sposobnostima britanskog Challengera 2, ukrajinski tenkisti su bili puni hvale.

Samo koji dan ranije u dužem prilogu vojnik 82. ukrajinske zračno-jurišne brigade, koja je donedavno čuvana kao zadnja rezerva i ubačena u bitku radi osvajanja Robotina, nahvalio je tenk zbog njegove dugometne vatrene moći i izvrsne zaštite tenkista u usporedbi s tenkovima sovjetskog tipa. Kao što je poznato jedna od glavnih slabosti sovjetskih tenkova T-72, T-80 ili T-90 je ta što imaju automatske punjače za svoje glavne topove umjesto četvrtog člana posade koji ručno rukuje streljivom, i to streljivo pohranjuju u prstenu ispod kupole. Kada T-72 primi izravan udarac i streljivo eksplodira, tenk obično eksplodira poput vatrometa. Kupola i njezini članovi posade često se odvajaju od trupa.

"Raspršite se doslovno negdje u polje. Nemate šansi za preživljavanje", objašnjavao je tenkist 82. brigade, koji se prije toga bio član posade tenka T-80. 

Challenger 2 pak poput većine zapadnih tenkova, pohranjuje svoje streljivo u posebnim komorama duž kupole koje eksplodiraju prema van, udaljavajući se od posade, kada su pogođene.

"Sve ovdje je dizajnirano za ljude", objasnio je tenkist 82 brigade.

Osim ove nedavne snimke postrojenih Challengera 2 u blizini fronte nije bilo drugih snimki ovog tenka u borbi. Ukrajinci su navodili kako britanske tenkove koriste kao vatrenu potporu velikog dometa, u potpunosti iskorištavajući njihovu izvrsnu dnevno-noćnu optiku, precizne kontrole paljbe i moćne glavne topove koji imaju domet tri kilometra.

Nije poznato kakva je nesreća zadesila Challenger 2 koji je izgorio na cesti izvan Robotina, ali je poznato da 82. brigada zajedno sa 46. zračnom mobilnom brigadom napreduju od oslobođenog Robotina jugoistočno prema Verbovi. Njihov krajnji cilj je važan grad Melitopolj koji je pod ruskom okupacijom. Dug je još put do Melitopolja, treba osloboditi 80-tak kilometara cestom T0408, no Ukrajinci imaju zamah. Sljedeće veliko uporište nakon Robotina je Tokmak. Ako ukrajinske trupe namjeravaju doseći obalu i prekinuti ruske kopnene opskrbne linije prema okupiranom Krimu, to bi mogli učiniti ovdje, duž polja i uskih drvoreda na putu prema Melitopolju.

image

Jedan od Challengera 2 koji su stigli u Ukrajinu  

screenshot X

Kad je 47. brigada zajedno sa 33. pokrenula napad u ovom smjeru početkom lipnja, pretrpjeli su teške gubitke. Očajni pokušaj prelaska gustog minskog polja sjeverno od Robotina, na području Male Tokmačke 8. lipnja, koštao je jedinice preko dvadesetak tenkova te borbenih i inženjerijskih vozila zapadne proizvodnje. Na snimkama se vidjelo kako su u minskom polju zaglavilo 17 borbenih vozila M-2 Bradley, četiri tenka Leopard 2A6, tri inženjerijska vozila za čišćenje mina Leopard 2R i inženjerijsko vozilo Wisent. No, Ukrajinci nisu odustali, 47. brigada se oporavila od debakla u minskom polju i nastavila boriti i to pogotovo noću što im je omogućila moćna optika Leoparda 2 i Bradleya.

image
Jaap Arriens/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:26