StoryEditorOCM
Svijettrovači iz kremlja

Procurio video noćnog konvoja koji je vozio tijelo najpoznatijeg Putinova kritičara, Navaljnija: ‘Lažu, stalno lažu!‘

Piše Vijesti sd
19. veljače 2024. - 11:21

Obitelji Alekseja Navaljnog i dalje nije dozvoljeno da preuzmu tijelo. Glasnogovornica Navaljnog Kira Yarmysh rekla je da je rusko istražno povjerenstvo obavijestilo majku pokojnog oporbenog političara da se istraga nastavlja i da je uzrok njegove smrti još uvijek nepoznat.

"Ne kažu koliko će to trajati. Oni lažu, kupuju vrijeme za sebe i to niti ne skrivaju", dodala je.

Majci Alekseja Navaljnog zabranjen je ulazak u mrtvačnicu u kojoj se nalazi njegovo tijelo. Kira Yarmysh izjavila je da je Lyudmila Navalnaya stigla u mrtvačnicu sa svojim odvjetnicima rano ujutro, ali joj nije dopušteno ući, navodi Dnevnik.hr.

“Jedan od odvjetnika je doslovno izguran”, napisala je na platformi X.

"Kada je osoblje upitano je li Aleksejevo tijelo tamo, nisu odgovorili." Sada se pojavio snimak na kojem se vide kombiji, a sumnja se kako je u jednome i mrvo tijelo Navaljnog.

Ruski neovisni medij Mediazona objavio je je snimak na kojem se vide četiri kombija u pratnji službenih vozila. Primijećena su na lokaciji blizu zatvora. Snimak je napravljen u gradu Labjtnangi, koji je najbliži zatvoru i gradu Salehardu. Mediazona navodi kako je lokalna hitna pomoć izvijestila da su liječnici u zatvor gdje je bio Navaljni stigli za sedam minuta i više od pola sata pokušavali reanimaciju. Neimenovani djelatnik ambulante u Salehardu rekao je za Novaya Gazeta da je tijelo prebačeno u bolnicu u Labytnangiju, gradu udaljenom pola sata vožnje od sela Kharp. Tek navečer 16. veljače, prema ovom izvoru, Navaljni je doveden u mrtvačnicu Okružne kliničke bolnice Salehard.

Mediazona je pregledala snimke uživo u blizini jedinog kopnenog prijelaza između Labytnangija i Saleharda i pronašla konvoj koji je putovao ovom rutom u noći sa 16. na 17. veljače - najvjerojatnije noseći političarevo tijelo.

Kazamat u Kharpu, gdje je utamničen Navaljni, i najbliži grad, Labytnangi, nalaze se na lijevoj obali rijeke Ob. Salehard, glavni grad Jamalo-Neneckog autonomnog okruga, nalazi se na desnoj obali. Ne postoji most između Labytnangija i Saleharda preko rijeke duge 1,5 milja: ljeti prometuje trajekt, a zimi je uspostavljen ledeni prijelaz. Osim prijevoza helikopterom, ledena cesta jedina je ruta između IK-3 i mrtvačnice u Salehardu.

image

 

 

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Supruga Aleksandra Litvinjenka komentirala je smrt Navaljnog.

"Putin je čudovište i opet je ubio - izjavila je supruga Aleksandra Litvinjenka, javlja Sky News.

Suprug Marine Litvinenko preminuo je 2006. nakon što je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijem-210. Prije nego što je pobjegao iz Rusije i dobio britansko državljanstvo, Litvinenko je optužio Putina za korupciju i okrivio ga za niz bombaških napada.

Ruski sudovi izrekli su na desetke presuda ljudima koji su prosvjedovali diljem zemlje u znak podrške Alekseju Navaljnom.

Osuđeni su na kratke zatvorske kazne. Samo u St. Petersburgu osuđeno je 154 ljudi, javlja The Moscow Times. Policija je tijekom vikenda uhitila stotine Rusa u desecima gradova koji su došli položiti cvijeće i zapaliti svijeće u njegovu čast na spomen obilježjima žrtvama Staljinove represije.

Antikremaljske demonstracije ili javne manifestacije protivljenja režimu zapravo su nezakonite u Rusiji.

image

 

 

Alexander Nemenov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:54