StoryEditor
Svijetprava istina

Procurio tajni izvještaj koji otkriva da je broj oboljelih u Kini puno veći od službenog, iz toga je proizišao čitav niz opasnih posljedica

Piše Marina Karlović Sabolić
25. ožujka 2020. - 16:16

Kinezi su nam, čini se, ipak nešto sakrili.

Prvi su uspjeli suzbiti epidemiju kronavirusa. Prvi su strogim mjerama ograničili kretanje, a time i širenje virusa. Prvi su brzinskom izgradnjom montažnih bolnica pokazali da se bez opsežnih zdravstvenih mjera ova bitka ne može dobiti. Prvi su, na koncu, svijetu odaslali opsežne statističke podatke iz kojih se vidi koga, kako i sa kojim posljedicama COVID-19 napada.

No, što ako su u svemu tome nešto ipak zatajili? Što ako su namjerno umanjili broj oboljelih? I što ako brojke na koje se oslanjaju sve epidemijom zahvaćene zemlje zapravo – nisu točne?

Tajni izvještaj kineskih vlasti, koji je ovih dana objavio South China Morning post, otkriva da je u Kini od koronavirusa oboljelo puno više ljudi nego što to prikazuju službene brojke.

Od svih ukupno testiranih do konca veljače, njih više od 43 tisuće bilo je pozitivno na COVID-19 iako  nisu imali nikakve simptome. Izrečena im je mjera samoizolacije. Ti tzv. asimptomatični bolesnici uopće nisu uključeni u službene, javno objavljene statistike. Neki od njih su u roku koji je varirao od pet dana do tri tjedna razvili simptome. No većina nije. Kineske vlasti procjenjuju da je takvih trećina.

U čemu je zapravo „kvaka“?

Svjetska zdravstvena organizacija napravila je klasifikaciju u kojoj sve koji su bili pozitivni na testu – bez obzira imaju li ili ne simptome - ubraja u zaražene. Takav standard primjenjuje se u Europi, SAD-u, Južnoj Koreji… No kineska vlada je početkom veljače odustala od takve klasifikacije. I nastavila kao zaražene brojati samo ljude kod kojih su se razvili simptomi. Registriravši tako samo 1 do 3 posto asimptomatičnig bolesnika. Do 11. veljače od 44 672 bilo je samo 889.

To je navelo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da objavi da su zaraženi kod kojih se nisu pojavili nikakvi simptomi „izuzetno rijetki“.  Iz jednostavnog razloga što su službene statistike to sugerirale.

Takav zaključak imao je nekoliko izravnih, možda i katastrofalnih posljedica po daljnje širenje virusa po svijetu.

Pri čemu umanjivanje broja oboljelih u Kini - od 81 tisuću službeno registriranih do 120 tisuća stvarnih - i nije najgora stvar koja je iz ovog zataškavanja proizašla.

Kada se epidemija počela širiti svijetom, zemlje koje su se s njom suočile potpuno su zanemarile zaražene osobe koje nisu pokazivale nikakve simptome. Ljudima su u zračnim lukama mjerile temperaturu. Tko je nije imao puštan je u zemlju. Da su znali da trećina zaraženih nema nikakvih simptoma, a da su istovremeno širitelji virusa, vjerojatno bi se ponašali potpuno drukčije prema epidemiji koja je do ovoga trenutka usmrtila gotovo 20 tisuća ljudi.  

Prevaru su prvi uočili Japanci. Oni su testirali svoje državljane pristigle iz epicentra epidemije u Wuhanu. Točno 30,8 posto onih koji su bili pozitivni nisu imali nikakve simptome. Potom je statistika u Južnoj Koreji pokazala da je kod njih ta stopa prešla 20 posto. Iako su podaci Svjetske zdravstvene organizacije govorili potpuno suprotno. Da su asimptomatski bolesnici minorni i da njihova uloga u širenju epidemije nije ključna.

Sada se, nakon svega, nameće jedno važno pitanje. Je li ovo jedina stvar u kojoj su nam Kinezi lagali?

#KORONAVIRUS#KINA#ASIMPTOMATIČNI BOLESNICI

Izdvojeno

05. srpanj 2020 17:26