StoryEditorOCM
Svijetne mogu mu ništa

Procurio plan Trumpovog zeta: na Jadranu će graditi raj za bogataše, zaštićena područja pretvara u luksuzna odmarališta

Piše Iva Badanjak/JL
18. kolovoza 2024. - 21:41

Investitor Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, ima velike planove za gradnju luksuznih resorta u zaštićenim područjima Albanije. Kushner već ima potporu albanskog premijera Edija Rame, koji u svoju zemlju žele dovesti turiste "visokog profila", ali nevladine udruge, ekolozi i grupe za zaštitu prirode upozoravaju da će izgradnja devastirati jedno od posljednjih divljih obalnih ekosustava u Sredozemlju.

Kushner planira dva projekta u Albaniji, jedan na otoku Sazanu i drugi na području Zverneca, na jugu zemlje. Prema ranijim pisanjima New York Timesa i Bloomberga, Jared Kushner i njegova supruga Ivanka Trump preko svoje investicijske tvrtke Affinity Partners uložit će oko milijardu dolara za transformaciju otoka Sazan, koji se nekada koristio kao vojna baza, u luksuzno odmaralište. Ovdje se danas nalazi dio Nacionalnog morskog parka Karaburun-Sazan, jednog od najvećih morskih zaštićenih područja u Sredozemlju i ključnog mjesta za razmnožavanje ugrožene sredozemne medvjedice, piše Jutarnji.hr.

Drugi projekt koji Kushner planira još je problematičniji. Kako piše The Washington Post, izgradnja nekoliko odmarališta s oko 10.000 hotelskih soba i vila na područja Zverneca ugrozit će jedno od najvažnijih staništa u Europi, poznato po svojoj bioraznolikosti. U ovim pješčanim dinama žive glavate kornjače, a laguna Narta služi kao utočište za plamence, pelikane i mnoge druge zaštićene morske ptice.

image
Adnan Beci/Afp

Područje predviđeno za izgradnju nalazi se otprilike 12 kilometara južno od ušća rijeke Vjose. Renderi i 3D vizualizacije koje je Kushner objavio na društvenim mrežama otkrivaju da ovdje želi izgraditi kompleks vila po uzoru na Trumpovu vilu Mar-a-Lago, ekskluzivna odmarališta zakrivljenih zidova nalik na valove, ogromne bazene, kao i pristaništa za luksuzne jahte. Lokalna agentica za nekretnine Flori Brahimaj rekla je za Reuters da su cijene stanova s pogledom na planiranu lokaciju već skočile između 100 i 200 eura po četvornom metru.

Kushner je o projektima u Albaniji počeo razmišljati još 2021., kad mu je jedan prijatelj preporučio da posjeti tu zemlju. Poslušao je njegov savjet i već se tijekom tog prvog putovanja susreo s Ramom. No, kako je objasnio u intervjuu za The Washington Post, tom prilikom nije s albanskim premijerom razgovarao o konkretnim poslovnim planovima, ali je primijetio ogromni turistički potencijal zemlje. Poslije toga još je nekoliko puta posjetio Albaniju i pješačio dijelom mediteranske obale s netaknutim pješčanim dinama i plažama obrubljenim liticama. Posebno ga je oduševilo obalno područje Zverneca, koje je opisao kao "veličanstveno platno" za njegove snove o razvoju luksuznih projekata.

"To je mjesto na kojem bi ljudi htjeli biti", kazao je Trumpov zet. Zatim je poslao svog poslovnog partnera i izvršnog direktora tvrtke Affinity Global Development, Ashera Abehsera, da izvidi situaciju na terenu. Abehser se sastao s Ramom, koji mu je navodno rekao da je, ako može "razviti nešto vrlo posebno", on "otvorenog uma".

image
Adnan Beci/Afp

Mogućnost razvoja Sazana i Zverneca prva je pokrenula Kastrati grupa, piše WaPo, koja dominira u nekoliko ključnih industrija u Albaniji, uključujući naftnu industriju. "Kastrati grupa bi potencijalno mogla biti naš lokalni građevinski partner na terenu", rekao je Abehsera dodajući da će u okviru projekta zaposliti nekoliko tisuća ljudi, kako u građevinarstvu tako i na poslovima u hotelima i vilama.

Albanija još nije dobila službeni prijedlog Kushnera za projekt u Zvernecu, ali je Trumpov zet rekao da je Rama osobno vidio rendere i bio "jako uzbuđen". Bio bi to Kushnerov najveći projekt do sada, financiran dijelom iz njegova fonda privatnog kapitala, vrijednog oko tri milijarde dolara, u koji uglavnom ulažu strani investitori iz Saudijske Arabije. Antikorupcijski aktivisti upozoravaju da bi projekti u Albaniji mogli najviše koristiti stranim investitorima s Bliskog istoka, koji se kroz Kushnera žele približiti Trumpu, mogućem budućem predsjedniku SAD-a, i njemu bliskim ljudima, piše Jutarnji.hr.

image
Patrick T. Fallon/Afp

Albanija je početkom godine odobrila izmjene zakona o zaštićenim područjima, kojima se otvara put za izgradnju hotela i drugih projekata za koje se smatra da su od strateškog značaja. Iz opozicije, koja nije glasala za taj zakon, ističu da nisu znali da će Jared Kushner investirati u Sazan i Zvernec te ističu da je duboko zabrinjavajuće ako se zakoni izmjenjuju radi koristi jednog investitora. Nakon što je Albanija stekla reputaciju jeftine destinacije, Rama je rekao da su zemlji također potrebni gosti visokog profila, rekavši da 400 jahti donosi zaradu jednaku onoj koju donosi 40.000 turista plitkog džepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:09