StoryEditor
Svijetkrvavi rat

Procurila jeziva snimka iz Meksika: mafijaši iz bolnice oteli pacijenta i masakrirali ga; Uz njegovo tijelo nađena i poruka

Piše Hina, JL
2. prosinca 2019. - 12:04

Meksička policija ubila je u nedjelju još sedam pripadnika narkokartela, čime je broj mrtvih u sukobima ovoga vikenda porastao na 21, što je dodatno raspirilo tenzije između Meksika i SAD-a, nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će kartele proglasiti terorističkim skupinama.

Vlasti sjeverne meksičke države Coahuile izvijestile su da su lokalne snage sigurnosti u gradiću blizu granice sa SAD-om ubile sedam naoružanih pripadnika kartela, nakon što je prethodno 14 ljudi poginulo u obračunima kad je konvoj naoružanih kamiona upao u Villa Union i napao gradsku skupštinu.

U pucnjavi su poginula četiri pripadnika policijskih snaga, a šest je ranjeno. Na video snimkama pucnjave, koji su objavljeni na društvenim mrežama, vide se zapaljena vozila i izrešetana fasada gradske skupštine.

Trump je protekloga tjedna rekao da namjerava meksičke kartele proglasiti terorističkim skupinama, kako bi im mogao nametnuti sankcije. Iako to SAD-u ne daje izravne ovlasti za vojne operacije u Meksiku, mnogi se Meksikanci boje da bi Amerikanci to mogli iskoristiti kao izgovor za jednostranu intervenciju.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador reagirao je na Trumpovu izjavu poručivši kako je njegova vlada posvećena borbi protiv organiziranoga kriminala te da neće dopustiti oružanu inozemnu intervenciju stotinu godina nakon zadnjeg osvajačkog pohoda na njegovu zemlju.

- Naoružani stranci ne mogu intervenirati na našem teritoriju - rekao je Lopez Obrador ponudivši umjesto toga suradnju SAD-u kroz onemogućavanje dotoka novca narkokartelima, sprječavanje pranja novca i zaustavljanje krijumčarenja oružja u Meksiko iz SAD-a.

Ali obračun u Villi Union, kako prenosi Jutarnji list, dodatno je oneraspoložio meksičku javnost nakon niza nedavnih sigurnosnih propusta, zbog kojih se postavlja sve više pitanja o politici Lopeza Obradora.

Kritika u zemlji i inozemstvu usredotočena je na masakr koji su 4. studenoga napravili pripadnici kartela, ubivši devet žena i djece američko-meksičkog podrijetla iz mormonskih zajednica na sjeveru Meksika te na odluku vojske da pusti sina narko-lorda Joaquina "El Chapo" Guzmana kao odgovor na prijetnje njegove bande u gradu Culiacanu.

Kritičari optužuju Lopeza Obradora da previše popušta narkokartelima, no on je u odgovoru branio postupak vojske u Culiacanu, rekavši da je puštanjem Ovidija Guzmana spriječeno nepotrebno krvoproliće. "Naši protivnici mogu reći da smo pokazali slabost, ali ništa nije važnije od ljudskih života", izjavio je.

Prosvjedni pohod ujedinio je oporbene političare s ožalošćenim članovima obitelji LeBaron, koji su izgubili svoje najmilije u pokolju žena i djece u državi Sonori. "Nismo protiv predsjednika, nego protiv dosadašnje sigurnosne politike, jer ona nije djelotvorna", rekao je rođak žrtava Julian LeBaron.

Iako je došlo do pada potpore njegovoj Vladi, najnovije ankete javnog mnijenja pokazuju da je Lopez Obrigador i dalje popularan, a istraživanje koje je objavio tjednik "El Financiero" pokazuje da ga podržava 68 posto ispitanika.

U jeku novih nemira u Meksiku, osobito je brutalan incident koji se krajem studenoga dogodio u gradu Guanajuatu, kad su sedmorica pripadnika narkokartela, pretpostavlja se da je riječ o skupini Santa Rosa de Lima Cartel, naoružani jurišnim puškama banuli u bolnicu i oteli pacijenta na nosilima. Sve su snimile nadzorne kamere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 18:50