StoryEditor
SvijetMasovna produkcija

Prizori iz ‘tvornice beba‘ zaprepastili svijet: roditelji zbog korone ne mogu po djecu koje su za njih rodile surogat majke

Piše PSD
15. svibnja 2020. - 16:04
Sergei Supinsky/AFP

Pandemija koronavirusa ogolila je i biznis sa komercijalnim surogatstvom. Zemlje koje legalno dopuštaju surogat-programe u pravilu ne dozvoljavaju komercijalno plaćanje, međutim, ima i onih gdje je plaćanje legalno i gdje se pretvorilo u vrlo unosan posao. Upravo zahvaljujući komercijalnom surogatstvu u Ukrajini cvate medicinski turizam.

Unajmljivanje surogat-majki košta puno manje nego u drugim zemljama, a parovi iz cijelog svijeta dolaze u ukrajinske medicinske centre kako bi izbjegli probleme sa zakonom u svojim državama.

U nadrealanom videozapisu koji se proširio društvenim mrežama mogu se vidjeti bebe, koje su rodile surogat majke, i koje sad u ukrajinskom hotelu (koji je dio klinike BioTexCom) čekaju da po njih dođu roditelji iz Velike Britanije, SAD-a, Italije, Španjolske, Austrije, Francuske, Izraela, Njemačke, Kine, Meksika, Rumunjske, Portugala i drugih zemalja.

Roditelji po njih još nisu došli zbog zatvaranja granica i epidemioloških mjera sprječavanje širenja zaraze.

Britanski mediji pišu kako su roditelji platili u rasponu od 5.745 pa do 57.365 funti za usluge organizacije, tvrtki koja im je pomogla u osnivanju obitelji.

Video pokazuje sobu s tek rođenim mališanima, a potom se obraća žena koja objašnjava da je ona administratorica hotela Venice i da su djeca dobro. Sve izgleda kao reklama u kojoj se tvrtka hvali kako odlično obavljao posao te da uživa povjerenje parova iz cijeloga svijeta .

„Naše dadilje paze na vaše bebe 24 sata dnevno u dječjoj sobi. Svaki dan provode vrijeme s djecom na svježem zraku – objašnjava zaposlenica na snimci namijenjenoj roditeljima koji nisu zbog zatvaranja granica mogli doći po tek rođenu djecu.

Šokantni videozapis alarmirao je Liudmilu Denisovu, povjerenicu za ljudska prava ukrajinskog parlamenta.

- Video je objavila jedna od kijevskih klinika. Prikazuje 46 beba koje se trenutno nalaze u jednom u hotela u Kijevu. Sve te bebe rodile su surogat-majke za državljane raznih stranih zemalja – kazala je Liudmila Denisova.
Mnogi su na društvenim mrežama prizore iz hotela okarakterizirali kao 'tvornicu beba', dok je Denisova istaknula kako video potvrđuje da usluge koje pružaju surogat klinike prerastaju u masovnu produkciju.
"Ovaj videozapis potvrđuje da je situacija s pružanjem usluga surogatstva od strane ove klinike masovna i sistemska, a tehnologije surogatstva se reklamiraju i prikazuju kao 'visokokvalitetna roba' – negodovala je Denisova.

"Ne znam tko su roditelji djeteta kojeg sam rodila"

Kako izgleda surogat-majčinstvo u Ukrajini, za britanske je medije ispričala Nataša Boroda.

Nataša je autobusom stigla iz Priluka na sjeveru Ukrajine, u kliniku u Kijevu. Ondje su je polegni na krevet i dugačkom cjevčicom usadili embrio u maternicu. Taj embrio je nastao nekoliko dana ranije u petrijevoj zdjelici pomoću jajašca žene i spermija muškarca koje Nataša ne poznaje. Rodit će dijete koje vjerojatno nikada neće vidjeti. Djecu surogat-majki odnose odmah nakon rođenja kako bi se smanjio rizik od vezivanja.

Natašu je najviše iznenadilo koliko je postupak bio jednostavan.
'Mislila sam da će puno više boljeti, no kad je sve bilo gotovo pitala sam liječnike: Zar je to sve?', kazala je Nataša.
Kasnije je potpisala ugovor s agencijom za surogat majčinstvo te doznala da su budući roditelji Britanci.

Ukrajina, Gruzija i SAD su jedine zemlje na svijetu u kojima je komercijalno surogat-majčinstvo legalno. U Velikoj Britaniji surogat majkama roditelji mogu platiti 'razumne troškove' koji će nastati tijekom trudnoće, dok je to isto u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, Japanu i Pakistanu najstrože zabranjeno.

Dugi niz godina, jugoistočna Azija je bila popularna destincija za surogat majčinstvo, no onda je Tajland 2015. zabranio strancima da plaćaju surogat majkama, a iduće godine i Nepal koji je zabranio čitav postupak bez obzira na plaćanje. Nakon nekoliko mjeseci, isto je učinila i Indija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. listopad 2020 18:38